Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

« Terug

Maak jij ook een P voor Prematuren?

zondag 17 oktober 2021

Ook dit jaar organiseert Care4Neo weer een social media actie om meer aandacht te krijgen voor Wereld Prematurendag. Benieuwd wat we dit jaar bedacht hebben? En hoe jij dit jaar mee kan doen?

Wereld Prematurendag

1 op de 10 baby's wordt te vroeg geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby's in Nederland. Een vroeggeboorte heeft enorme impact op de gehele familie. Ieder jaar op 17 november vindt Wereld Prematurendag plaats. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd om het bewustzijn over vroeggeboorte wereldwijd vergroten en de families een hart onder de riem steken. Care4Neo steunt Wereld Prematurendag en behartigt ook de rest van het jaar de belangen van ouder en kind. Op Wereld Prematurendag zetten wij verpleegkundigen, ouders en hun kindjes in het zonnetje door middel van presentjes en activiteiten in en rondom de ziekenhuizen. Zo kleuren op deze dag velen gebouwen paars. Paars staat symbool voor prematuriteit.

De social media actie

Om meer bekendheid te creëren rondom prematuriteit en de impact daarvan is het onze wens om op social media deze dag zoveel mogelijk filmpjes voorbij laten komen waarin mensen vertellen wat hun relatie is tot een prematuur. Ouder van, broer, vriend of collega. Alle steun en kracht is welkom deze dag. Het idee is om een P voor Prematuur te maken met je handen, wat staat voor steun en kracht. Wij willen op deze manier erkenning creëren voor de impact wat een vroeggeboorte met zich meebrengt. Wij willen graag ons verhaal vertellen, zodat er meer erkenning gecreëerd kan worden voor wat de impact van een vroeggeboorte kan hebben.

Hoe kan jij helpen?

Voor steun en erkenning vragen wij jou om op 17 november de social media acties van Care4Neo te delen. Indien je hier voor open staat vragen wij je ook zelf een filmpje te maken waarin duidelijk wordt wat jouw relatie is tot een prematuur. Zie onderstaande instructies:

Instructies

 • Vertel jouw relatie tot een prematuur (familie, vrienden, collega's of werkgebied) door middel van de zin: ""Mijn zoon/vriendin/broer etc. zijn zelf/zijn ouder van een prematuur…"
 • Vervolgens de zin: "Ik maak een P voor Prematuur" en maak tegelijk met je hand een P zoals in de foto hieronder.
 • Sluit af met de zin "Wat is jouw verhaal?"
 • Tag mensen waarvan jij denkt waarvoor dit verhaalinteressant is.
 • Gebruik de volgende hashtags: #wereldprematurendag2021 #pvoorprematuur #elkverhaaltelt #jebentnietalleen #verbinding #care4neo
 • Maximaal 5 zinnen totaal.

Alternatief: Plaats een foto van jezelf waar je bijvoorbeeld met je handen de P voor prematuur uitbeeld of gebruik een aangeleverd format van Care4Neo. Voeg onderstaande tekst toe:

 • Titel bericht: "Ik maak een P voor Prematuur"
 • Vertel jouw relatie tot een prematuur (familie, vrienden, collega's of werkgebied) door middel van de zin: "Mijn zoon/vriendin/broer etc. zijn zelf/zijn ouder van een prematuur…"
 • Sluit af met de zin "Wat is jouw verhaal?" en tag mensen waarvan jij denkt dat zij ook met een vroeggeboorte te maken hebben gehad privé of werk gerelateerd.
 • Gebruik de volgende hashtags: #wereldprematurendag2021 #pvoorprematuur #elkverhaaltelt #jebentnietalleen #verbinding #care4neo

Zou je mee willen doen met deze actie of ken je andere kanalen die ons hierbij zouden kunnen helpen? Alle tips zijn welkom.

P voor Prematuren IG 

« Terug

Nieuwsoverzicht

Stimuleringsprijs 2021 is uitgereikt aan Gerda Stam

Stimulatieprijs05december Vorig jaar werd de stimulatieprijs voor het eerst uitgereikt. Dit jaar kreeg de jury van de Richard de Leeuwprijs opnieuw de eer om een stimulatieprijs uit te reiken. Deze keer aan Gerda Stam, verpleegkundig specialist in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. lees verder

Richard de Leeuwprijs 2021 is uitgereikt aan Alberdien Kenbeek

Richard de Leeuwprijs05december Elk jaar reiken we de Richard de Leeuwprijs uit aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor en bijgedragen heeft aan de bewerkstelliging van de doelstellingen van de vereniging. Dit jaar heeft Alberdien Kenbeek deze prijs in ontvangst mogen nemen. Alberdien heeft samen met Marijke 24 uur lang gebuideld met een pop zodat er nieuwe buidelstoelen aangeschaft kunnen worden voor de nieuwe couveuseafdeling van het Amsterdam UMC. lees verder

Deelnemers gezocht voor focusgroep!

18november Vanuit het LUMC, het Erasmus MC en het Radboudumc wordt binnenkort een onderzoek opgestart, genaamd de TINY-studie (Towards INdividualized care for the Youngest). Deze studie richt zich op de perspectieven op zorg bij (dreigende) extreme vroeggeboorte en zal onder andere bestaan uit focusgroepen met volwassenen die zelf extreem vroeg geboren werden. We vinden het belangrijk om ook jullie inzichten te leren kennen! lees verder

Agenda

 1. Uitnodiging Minisymposium Prematurendag

  12 april

  Op woensdagavond 17 november 2021, dus op Wereld Prematurendag, zou in het Erasmus MC een minisymposium georganiseerd worden over de gevolgen van vroeggeboorte. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege COVID-19 restructies, daarom is een nieuwe datum bepaald: 12 april 2022.

  In de bijlage vind je het overzicht van de avond, aangeboden door NICU Erasmus MC en Care4Neo.

  Sprekers op de avond zijn onderzoeker Sabrina Twilhaar en dokter Lidewij Visser. Er worden fragmenten van interviews getoond, er is een panel-gesprek, en ook wordt de Richard de Leeuwprijs uitgereikt.

  Het is mogelijk fysiek aanwezig te zijn na aanmelding, het symposium digitaal live te volgen of later een opname terug te kijken.

Sluiten