Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

« Terug

Richard de Leeuwprijs 2021 is uitgereikt aan Alberdien Kenbeek

Richard de Leeuwprijszondag 05 december 2021

Elk jaar reiken we de Richard de Leeuwprijs uit aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor en bijgedragen heeft aan de bewerkstelliging van de doelstellingen van de vereniging. Dit jaar heeft Alberdien Kenbeek deze prijs in ontvangst mogen nemen. Alberdien heeft samen met Marijke 24 uur lang gebuideld met een pop zodat er nieuwe buidelstoelen aangeschaft kunnen worden voor de nieuwe couveuseafdeling van het Amsterdam UMC.

Richard de LeeuwprijsBuidelen is het moment waarop een kind bij de ouder op de borst light zonder kleren. Het bevordert de band tussen ouder en kind en kent nog vele andere voordelen. Omdat traditionele buidelstoelen vaak veel ruimte innemen, staan op veel couveuseafdelingen simpele tuinstoelen. Deze tuinstoelen zitten niet comfortabel, wat urenlang buidelen soms pijnlijk maakt.

Alberdien en Marijke zijn beide ouders van couveusekinderen en weten als geen ander hoe het is om urenlang te moeten buidelen in een tuinstoel. Zij vonden het tijd dat hier verandering in zou komen en besloten in actie te komen. Op 17 november hebben zij 24 uur lang gebuideld met een pop in een tuinstoel met als doel €9.000 ophalen om drie nieuwe buidelstoelen te kunnen aanschaffen. Uiteindelijk hebben Alberdien en Marijke maar liefst €12.070 opgehaald, waarmee vier nieuwe buidelstoelen kunnen worden aangeschaft.Richard de Leeuwprijs

Ilona Jochems (voorzitter van Care4Neo) had de eer om na afloop van de buidelactie de prijs aan Alberdien uit te reiken. Alberdien was blij verast.

Over Richard de Leeuwprijs

Tot de doelgroep voor de Richard de Leeuwprijs behoren de vrijwilligers van de vereniging, zorgverleners uit de diverse beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg aan het couveusekind (zoals verpleegkundigen en artsen), of zijn ouders (zoals maatschappelijk werkenden). Maar ook anderen, zoals politici en journalisten, kunnen in aanmerking komen voor deze prijs, mits aan de doelstelling wordt voldaan.

De Richard de Leeuwprijs is vernoemd naar de initiatiefnemer van de VOC en in 1999 ingesteld bij zijn pensionering als neonatoloog en zijn afscheid van de VOC. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt.

« Terug

Nieuwsoverzicht

Wil jij jouw verhaal delen?

Algemeen - Document22januari Voor de aankomende editie van Kleine Maatjes zijn we opzoek naar verhalen van ouders die een randprematuren kind, een ziek geboren kind of een stilgeboren kind hebben gekregen. Is jouw kind rond de 32 weken geboren, is jouw kind ziek geboren (denk hierbij aan ademhalingsproblemen, een infectie) of is jouw kind voor, tijdens of vlak na de geboorte overleden en wil je jouw verhaal delen? lees verder

PROTEA-studie: minder longproblemen door inname bacteriedeeltjes na vroeggeboorte?

QR code Protea Studie18januari Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben vaker luchtweginfecties en piepende ademhaling in het eerste levensjaar. Voorkomen van deze problemen is beter dan genezen. Dit geldt ook omdat luchtwegproblemen vroeg ik het leven een basis kunnen zijn voor een slechtere longgezondheid later in het leven. De PROTEA-studie onderzoekt of regelmatige inname van een poeder met bacteriedeeltjes deze problemen kan verminderen of voorkomen. lees verder

Veilig overplaatsen van de NICU naar een perifeer ziekenhuis: informeren en voorbereiding van ouders

18januari Als pasgeboren kinderen opgenomen liggen op de neonatale intensive care afdeling (NICU) is dit een hele spannende, ingrijpende periode voor ouders. Gelukkig herstellen de meeste kinderen zodat overplaatsing naar een regionaal ziekenhuis zonder intensive care afdeling mogelijk wordt. lees verder

Agenda

 1. Uitnodiging Minisymposium Prematurendag

  12 april

  Op woensdagavond 17 november 2021, dus op Wereld Prematurendag, zou in het Erasmus MC een minisymposium georganiseerd worden over de gevolgen van vroeggeboorte. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege COVID-19 restructies, daarom is een nieuwe datum bepaald: 12 april 2022.

  In de bijlage vind je het overzicht van de avond, aangeboden door NICU Erasmus MC en Care4Neo.

  Sprekers op de avond zijn onderzoeker Sabrina Twilhaar en dokter Lidewij Visser. Er worden fragmenten van interviews getoond, er is een panel-gesprek, en ook wordt de Richard de Leeuwprijs uitgereikt.

  Het is mogelijk fysiek aanwezig te zijn na aanmelding, het symposium digitaal live te volgen of later een opname terug te kijken.

Sluiten