Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Kangoeroeën (buidelen)

Kangoeroeën / buidelen

Wat is huid op huid contact (buidelen) en hoe werkt het?

Als je als ouder de gelegenheid krijgt om huid op huid contact te maken met je baby , zonder de barrière van de glaswand, is dit een moment dat je niet snel zult vergeten. Huid op huid contact (ook wel buidelen of kangoeroeën genoemd), waarbij je baby op je borst ligt, is een unieke ervaring die zorgt voor gevoelens van veiligheid en vertrouwen tussen jou en je kind. Het wederzijds contact met je kind wordt gevoed door de warme aanraking, reuk, geur, het geluid van je hartslag en je stem. Op deze wijze raak je als ouder meer vertrouwd met je baby.

Je baby ligt, met alleen een luier aan en eventueel een mutsje op tegen het afkoelen, tegen je blote borst (liefst zonder beha). Kleding met een voorsluiting is voor jezelf gemakkelijk. Je baby ligt met zijn borst tegen de jouwe, de beentjes opgetrokken en daar komt een warme doek overheen, of je gebruikt een buideltop. Je ondersteunt je baby met 1 hand op de rug en 1 hand onder de billen.

Huid op huid contact is in vrijwel alle omstandigheden mogelijk, óók als je kind nog volledig beademd wordt. Het is niet vermoeiend voor de baby, integendeel: onrustige kinderen worden er vaak rustig van en vallen in slaap. Het enige dat discomfort kan veroorzaken, is het overleggen van het kind uit de couveuse op je borst, en het terugleggen. Vandaar dat je het alleen moet doen als je er zelf ook echt de tijd voor hebt en neemt. Bij buidelen geldt echt: hoe eerder na de geboorte, hoe vaker en hoe langer hoe beter! Je kindje kan ook gevoed, verzorgd en verpleegd worden op je borst. Ook een hielprik of ROP screening kan al buidelend plaats vinden, buidelen is een bewezen natuurlijke pijnstiller.

Het huid op huid contact kan van één tot meerdere uren variëren. Het is raadzaam om in de voorbereiding met de verpleegkundigen te overleggen welk tijdstip voor jullie en je baby het beste lijkt. Dit geeft je als ouder de mogelijkheid om je tijd in het schema van de zorgverlening rondom je kind in te passen.

Wanneer je kind geen ademhalingsondersteuning (meer) nodig heeft, is huid op huid contact ook een belangrijke eerste stap naar borstvoeding. Het beste ligt het kindje dan wat schuin op de moeder met de tepel in de buurt. Als je zachtjes praat als je baby wakker is, zul je zien dat hij zich omhoog richt naar je stem. Hoe dichter het mondje van je kind bij je tepel komt, hoe eerder hij uitgenodigd zal worden om contact te maken met je borst en te ruiken dat daar zijn voeding is. Dit kan ook als je kind nog te klein of te jong is om zelf te drinken en nog afhankelijk is van sondevoeding.   

Buidelen - Vader 2

Hoe is buidelen ontstaan?

Buidelen is ontstaan in de jaren '70 in een ziekenhuis in Colombia. Er was in die tijd een gebrek aan couveuses in dit ziekenhuis, waardoor als noodoplossing na stabilisatie de baby op de blote borst van de moeder werd gebonden en zo soms ook eerder mee naar huis mocht. Per ongeluk werd ontdekt dat dit positief effect had op de baby’s en ouders. Door de gunstige effecten kwam er wereldwijd interesse voor buidelen en werd er steeds meer onderzoek verricht. Ook westerse ziekenhuizen namen deze techniek over. In 1986 werd het buidelen door neonatoloog Richard de Leeuw geïntroduceerd in Amsterdam.

Wat zijn de bewezen voordelen van buidelen?

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van buidelen. Al deze onderzoeken hebben aangetoond dat buidelen goed is voor ouder en baby. Zo bevordert buidelen het psychisch welbevinden van de moeder en baby, het zorgt het voor een betere transitie van het leven in de baarmoeder naar het leven daar buiten en bevordert het de ontwikkeling van de baby.

Alle voordelen van buidelen staan uitgebreid beschreven in de standaard van de EFCNI. We zetten de voordelen nog eens voor je op een rij.

De voordelen op kort termijn:

  • Buidelen zorgt voor een betere overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven buiten de baarmoeder
  • Het zorgt ervoor dat te vroeg geboren baby’s zich psychologisch eerder zullen stabiliseren
  • Het zorgt ervoor dat de baby makkelijker aan de borst drinkt
  • Het bevorderd de groei
  • Het zorgt ervoor dat de baby beter slaapt
  • Buidelen zorgt er ook voor dat ouders beter leren aanvoelen wat hun baby nodig heeft
  • Het zorgt voor een zelfstandig en krachtig gevoel bij de ouders
  • Huid op huid contact werkt als een natuurlijke pijnstiller

De voordelen op de lange termijn:

  • Buidelen zorgt ervoor dat de baby ook na de eerste dagen beter aan de borst drinkt
  • Het zorgt ervoor dat ouder en kind beter kunnen hechten en het heeft een positief effect op de mentale staat van zijn
  • Het zorgt voor een betere weerstand het kind
  • Het verbetert het sociale gedrag van het kind
  • Vermindering van blijvende gevolgen van de prematuriteit
  • Verbetering van neurologische uitkomsten
  • Het verlaagt stress bij de ouders

In dit filmpje worden alle voordelen over buidelen nog eens op een rij gezet.

Het is dus wetenschappelijk aangetoond dat buidelen alleen maar vele voordelen kent en géén nadelen, maar wat doe je als buidelen met jouw baby(‘s) nog niet mogelijk is? Wil je meer weten over wetenschappelijke onderzoeken die gaande momenteel gaande zijn? Je leest er alles over op onze wetenschapspagina.

Wat als buidelen nog niet mogelijk is?

Alleen als je baby het buidelen niet aan kan door zijn conditie  is het buidelen soms niet mogelijk. Tot die tijd kan je overleggen of je jouw baby(‘s) mag aanraken in de couveuse. Door jouw aanraking  maak je contact met je baby en bied je ook troost en steun.

Nuttige links

Healthy Birth Practice #6: Keep Mother and Baby Together: It’s Best for Mother, Baby, and Breastfeeding

Kangaroo Mother Care and Neonatal Outcomes: A Meta-analysis

Very early and continuous skin-to-skin contact

Sluiten