Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Kangoeroeën (buidelen)

Kangoeroeën / buidelen

Als je als ouder de gelegenheid krijgt om huid-op-huid contact te maken met je baby , zonder de barrière van de glaswand, is dit een moment dat je niet snel zult vergeten. Kangoeroeën, waarbij je baby op je borst ligt, is een unieke ervaring die zorgt voor gevoelens van veiligheid en vertrouwen tussen jou en je kind. Het wederzijds contact met je kind wordt gevoed door de warme aanraking, reuk, geur en het stemgeluid. Op deze wijze raak je als ouder meer vertrouwd met je baby.

Je baby ligt, met alleen een luier aan en eventueel een mutsje op tegen afkoelen, tegen je blote borst (dus zonder beha). Een katoenen shirt met een voorsluiting is het makkelijkst en ook comfortabel voor je kindje). Je baby ligt met zijn borst tegen de jouwe, de beentjes opgetrokken en daar komt een warme doek overheen.

Buidelen - Vader 2

Als je zachtjes praat als je baby wakker is, zul je zien dat hij zich omhoog richt naar je stem. Hoe dichter het mondje van je kind bij je tepel komt, hoe eerder hij uitgenodigd zal worden om contact te maken met je borst en te ruiken dat daar zijn voeding is. Dit is dan ook de eerste stap op weg naar borstvoeding, als je kind nog te klein of te jong is om zelf te drinken en nog afhankelijk is van sondevoeding.

Kangoeroeën is in vrijwel alle omstandigheden mogelijk, óók als je kind nog volledig beademd wordt. Het is niet vermoeiend voor de baby, integendeel: onrustige kinderen worden er vaak rustig van en vallen in slaap. Het enige dat stress kan veroorzaken, is het overleggen van het kind uit de couveuse op je borst, en het terugleggen. Vandaar dat je het alleen moet doen als je er zelf ook echt de tijd voor hebt en neemt. Bij kangoeroeën geldt echt: hoe langer hoe beter! Je kindje kan ook gevoed, verzorgd en verpleegd worden op je borst (hoewel er ziekenhuizen zullen zijn die daar bezwaar tegen maken).

De tijdsduur van het kangoeroeën wordt bepaald door de stabiliteit van je baby en door hoe comfortabel je je als ouder voelt. Het kan van één tot meerdere uren variëren. Het is raadzaam om in de voorbereiding met de verpleegkundigen te overleggen welk tijdstip voor jullie en je baby het beste lijkt. Dit geeft je als ouder de mogelijkheid om je tijd in het schema van de zorgverlening rondom je kind in te passen.

Sluiten