Website Care4Neo logo

FIT

Onderzoek

FIT

De darmen zijn bij te vroeg geboren kinderen nog niet volledig ontwikkeld en erg kwetsbaar voor infecties. Moedermelk bevat vele gunstige stofjes, en één van deze stofjes is insuline. Insuline is een belangrijke groeifactor voor de darmen. De hoeveelheid insuline in moedermelk daalt echter binnen enkele dagen na geboorte naar zeer lage hoeveelheden. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat toediening van insuline in de voeding de ontwikkeling van de darmen versnelt, waardoor er minder kans is op complicaties. Of dit echt zo is, wordt onderzocht in FIT.

FIT.png

Wat?

Heeft het toevoegen van insuline aan de voeding bij te vroeg geboren kinderen een gunstig effect op de darmontwikkeling?

Waarom?

In dit onderzoek bekijken we hoe effectief en hoe veilig het toevoegen van insuline aan de voeding is in de behandeling van te vroeg geboren kinderen.

Hopelijk verdragen deze kinderen de melk beter, hebben ze minder infuusvoeding nodig, en zien we minder ernstige (darm)infecties.

Hoe?

In dit onderzoek vergelijken we de werking van de insuline in de voeding met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. Loting bepaalt welk kind het echte middel krijgt (de insuline) en welk kind het placebo middel. In principe krijgen de kinderen gedurende 4 tot 6 weken de insuline of placebo een paar keer per dag toegevoegd aan de melkvoeding. 

Voor dit onderzoek zijn 360 kinderen uit verschillende landen nodig. In Nederland zullen naar verwachting circa 70 kinderen meedoen. 

Onderzoekers

De medische ethische toetsingscommissie Amsterdam UMC heeft dit onderzoek goedgekeurd.

Amsterdam UMC (tevens landelijk coördinator):

Dr. C.H.P. van den Akker, c.h.vandenakker@amsterdamumc.nl

Isala Zwolle:

Dr. M.A.C. Hemels, m.a.c.hemels@isala.nl

UMC Groningen:

Dr. E.M.W. Kooi, e.kooi@umcg.nl

 

 

Terug naar boven