Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Een andere kraamtijd

Een andere kraamtijd

Geen ‘gewone’ kraamtijd

De opname op de neonatologieafdeling is van levensbelang voor je kind. Maar voor het contact tussen jou en je kind is die couveuse ook een obstakel. Zeker als het ziek of extreem te vroeg geboren is, is het niet altijd eenvoudig om je kind te leren kennen. Maar zelfs als de conditie van je kind niet toelaat om te kangoeroeën, kun je je kind laten merken dat je er bent: je mag het, met je handen door de couveuseraampjes, aanraken en ondersteunen, je kunt tegen hem praten of een liedje voor hem zingen. Je zult merken dat hij jou gaat herkennen: aan je stem, je geur, je aanrakingen. Dat is prettig voor hem, maar het helpt jou ook om je echt vader of moeder te gaan voelen.

Daarnaast is het goed je te realiseren dat je ook een kraamvrouw bent: je hebt hoe dan ook een bevalling achter de rug, soms een keizersnee. Dat wordt nogal eens ‘vergeten’ door de omgeving, soms zelfs door de kraamvrouw zelf. Maar je zult moeten herstellen, je krachten moeten hervinden en dat is zeker in deze situatie best lastig.

HELLP

Het komt ook voor dat de kraamvrouw na de bevalling nog heel ziek is: vooral vrouwen met een doorstane HELLP overkomt dat nogal eens. Soms is zelfs opname op een Intensive Care of High Care Afdeling noodzakelijk. Heel verdrietig, omdat je dan ook niet naar je kindje kunt. Terwijl je met deze nare ziekte toch al zoveel moet missen: veel moeders hebben gaten in hun geheugen en kunnen zich achteraf nauwelijks iets van de eerste dagen herinneren. Soms is het mogelijk het kind in een transportcouveuse naar de moeder te brengen: vaders, moeders, vraag of dat mogelijk is. En vaders: maak dan vooral veel foto’s! Die kunnen misschien een beetje helpen de gaten in het geheugen te vullen.

Sluiten