Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof

De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) heeft lang gelobbyd voor verlengd verlof voor couveusemoeders. En met succes! Sinds 1 januari 2015 geldt een nieuwe wet, waardoor couveusemoeders recht hebben op 10 weken verlof, vanaf het moment dat hun kindje thuis komt.

De wet maakt een einde aan de veel voorkomende situatie dat moeders alweer (bijna) aan het werk moesten als hun baby uit het ziekenhuis werd ontslagen. Het kwam zelfs voor dat moeders van extreem te vroeg geboren kinderen weer op hun werk moesten verschijnen terwijl hun kind nog in het ziekenhuis lag.

Vanaf 1 januari 2015 houden moeders waarvan na deze datum het zwangerschapsverlof ingaat en waarvan het kind bij de geboorte moet worden opgenomen, recht op 10 weken zwangerschapsverlof. Dit verlof gaat in zodra de baby thuis komt.

Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen is bijzonder verheugd dat na jarenlange inspanning de wet nu eindelijk op 1 januari ingaat.

“Deze wet geeft moeders de ruimte om te wennen aan de situatie thuis met hun kind. Die ruimte is vaak ook hard nodig. Prematuur geboren kinderen hebben vaak nog langdurig extra zorg nodig. Bovendien zijn ouders als zij thuis komen met hun kind na een lange, emotioneel zware periode in het ziekenhuis vaak uitgeput, hun leven staat totaal op zijn kop. De vroeggeboorte van een kind zorgt namelijk voor veel onzekerheid. De baby is niet, zoals veel mensen soms nog denken, in het ziekenhuis omdat het nog wat moet groeien, maar omdat vroeggeboorte veel complicaties met zich mee kan brengen.”

Niet zelden houden te vroeg geboren kinderen ook op latere leeftijd last van hun vroeggeboorte. Het is dus goed voor te stellen dat moeders die met hun kind zo’n ingrijpende periode doormaken tijd nodig hebben om weer goed hersteld terug te keren in het arbeidsproces. Overigens geldt hetzelfde voor vaders. Ook zij hebben vaak te weinig tijd om bij hun zieke kind te zijn. Voor hen is het verlof van drie à vier dagen volstrekt onvoldoende als je bedenkt dat te vroeg geboren kinderen vaak weken of maanden (op een intensive care afdeling) in het ziekenhuis moeten verblijven. Er blijft voor de VOC dus nog voldoende te doen om ervoor te zorgen dat werkgevers en Arboartsen zich bewust worden van deze schrijnende situaties.

Sluiten