Lichaamstaal van je kind
In het begin denk je misschien dat je baby niets kan vertellen, maar niets is minder waar. Een kind gebruikt geen gesproken taal maar lichaamstaal. Elke baby heeft zijn eigen unieke lichaamstaal die zich na de geboorte voortdurend verder ontwikkelt. Ouders moeten die taal leren verstaan, zodat ze zien welke ontwikkelingsmogelijkheden hun kind heeft. De verpleegkundige kan je hierbij helpen. Zij kan je wijzen op kleine dingen in de houding van het kind, zoals hoe het zijn handjes houdt, wat veel kan vertellen over hoe het kind zich voelt. Gebalde vuistjes? Gespreide vingertjes? Een los, open handje dat zich makkelijk om je vinger sluit?
Daardoor leer je de taal van je kind herkennen en leer je de taal van je kind ook spreken. Je kunt hem de liefde en aandacht geven die je baby nodig heeft voor zijn ontwikkeling.
Bovendien leer je genieten van zijn unieke karakter en temperament. Ook heb je als ouder de unieke taak je eigen kind te knuffelen en te troosten tijdens het verzorgen, de medische handelingen en onderzoeken. De verpleegkundigen zullen je stap voor stap begeleiden om actief te zijn in de zorg van je eigen kind. Meer lezen over lichaamstaal bij pasgeborenen? Hier is ook een mooi boek verkrijgbaar, ook over lichaamstaal bij prematuur geboren kinderen: Baby in Beeld.