Ondersteuning
Als je bij je baby komt, kijk je goed naar zijn gezichtje. Niet alleen omdat hij jou dan kan zien, maar er is ook veel uit af te lezen van hoe hij zich voelt. Is hij op zijn gemak, voelt hij zich prettig? Is hij onrustig, misschien moe? Probeer je baby eerst gerust te stellen door tegen hem te praten en hem rustig aan te raken. Laat hem zien dat je er bent, en dat je er voor je kindje bent. Ondersteun je kindje en geef hem de tijd om aan je aanwezigheid te wennen.
Als je je baby gaat verzorgen, zorg er dan altijd voor dat je met zijn tweeën bent. Met je partner, of samen met een verpleegkundige. Dan kan de één de verzorgende handelingen uitvoeren en de ander is voortdurend beschikbaar om het kind te steunen en gerust te stellen. Vertel je kind op rustige toon wat er gebeurt: natuurlijk kan hij het niet verstaan, maar de manier waarop het verteld wordt, stelt hem gerust. De verzorgende persoon beweegt ook in een kalm tempo, zelfs als er spoed vereist is. Een huilend kind kost in feite meer tijd!
Als er een pijnlijke handeling verricht moet worden – en dat overkomt een kind op deze afdeling nogal eens – kan er rekening mee gehouden worden door bijvoorbeeld de plek waar geprikt moet worden te verwarmen, je kunt je kind laten zuigen (op je vinger, een fopspeen en het beste natuurlijk: aan de borst). De verpleegkundige kan je kindje ook sucrose geven, of een huidverdovende zalf gebruiken voor het prikken. Pijnbestrijding is vooral effectief als dat gebeurt voordat de pijn begint. Daarom is het niet acceptabel om af te wachten en pas ‘zo nodig’ pijnstillende middelen te gebruiken.