Naar huis
Je ziet het aankomen en toch komt het vaak nog onverwacht: je kindje mag naar huis. Het kan zichzelf op temperatuur houden, het groeit goed en het drinken gaat ook goed. Soms mogen kinderen ook met sondevoeding naar huis: dan zul je geleerd hebben om daarmee om te gaan. En soms heeft een kindje ook nog andere speciale voorzieningen nodig waarmee je hebt leren omgaan. De meeste ouders zijn vreselijk blij maar vinden het ook een beetje of erg ‘eng’.
Rooming in
Als je niet de mogelijkheid hebt gehad om dag en nacht bij je kind te zijn in een couveusesuite, is het goed om te vragen naar de mogelijkheid om kort voor het ontslag van je kindje in te roomen. Veel ziekenhuizen hebben een ‘ouderkamer’ waar je 24 of 48 uur zelf of samen met een eventuele partner voor je kind kunt zorgen. Als je dan nog vragen hebt, of ergens onzeker over bent, zijn de verpleegkundigen binnen handbereik om ze te stellen of om je even op weg te helpen.
Ontslaggesprek
In het ontslaggesprek komt alles ter sprake wat van belang is om je het vertrouwen te geven dat je het nu echt helemaal zelf kunt. In de meeste gevallen heb je je kind al regelmatig zelf verzorgd: verschoond, gevoed, in bad gedaan. Als je je er nog onzeker over voelt, is het goed dat te vertellen: alleen dan kan er over gepraat worden. Zo kun je twijfelen over de slaapgewoonten van je kind: de meeste ouders kennen hun kind alleen overdag of ‘s avonds en niet de nachten. Belangrijk – in verband met risico’s op wiegendood – is dat je kind gewend is aan rugligging! Vraag daarnaar als je er niet zeker over bent!
Je krijgt informatie mee over de soort, hoeveelheid en aantal voedingen. Als je borstvoeding geeft, krijg je daarover nog extra adviezen: bijvoorbeeld of je je kind regelmatiger moet (laten) wegen, in het ziekenhuis of bijvoorbeeld bij het consultatiebureau. Zeker als je je onzeker voelt over de vraag of je kind wel genoeg drinkt, is dat aan te raden. Je krijgt misschien een lijstje mee van medicijnen die je kind nog moet hebben en hoe je die moet geven. Enkele kinderen gaan met zuurstof naar huis – daar moet je mee leren omgaan.
Er wordt je ook verteld waar je terecht kunt met acute vragen: vaak is dat de neonatologieafdeling, waar dag en nacht iemand aanwezig is en waar men je kind kent. En er wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle op de polikliniek. Sommige ziekenhuizen zetten een overdracht voor de thuiszorg op papier. Het is handig om hiervan een kopie te vragen.
Voorbereidingen thuis
Misschien heb je thuis alles al geregeld en alle benodigde babyspullen in huis gehaald. Misschien is het kamertje van je kind al klaar. Maar het kan ook zijn dat de geboorte je heeft overvallen en dat je er nog niet aan toe bent gekomen. Geeft niet, alles wat je nodig hebt, is een veilige plek waar je kind kan slapen. Een ledikantje of wiegje is fijn, maar ook de kinderwagen en eventueel een wasmand (controleer wel op scherpe randjes!) kan tijdelijk dienst doen als slaapplek.
Reserveer een plek in huis om je kind te kunnen verzorgen. Dat kan een gewone tafel zijn met desnoods alleen een paar dikke handdoeken erop en alle benodigdheden om je kind in bad te kunnen doen. En natuurlijk de gewone dingen zoals flesvoeding en flesjes als je geen borstvoeding geeft, kleertjes, luiers, doekjes, washandjes en handdoeken, lakentjes en een dekentje.