Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.
Soorten problemen op school
Soorten problemen op school
Er is iets met mijn kind, maar wat? Aan de ene kant is het fijn dat de medische wetenschap geen stempeltje op je kind kan zetten. Aan de andere kant is het lastig. Het heeft geen naam. En: het is ook lastig om hulp voor je kind te krijgen als er geen duidelijke diagnose is. Want komt het nu door die vroeggeboorte dat je kind niet mee kan komen op school? En doet het er toe dat die problemen op school komen door de vroeggeboorte of moeilijke start? Het zijn vragen, waar geen makkelijk antwoord voor is.
Prematuur gevolgen op latere leeftijd
We weten dat te vroeg, te licht en ziek geboren kinderen meer moeite hebben om mee te komen op school. Soms is het een kwestie van een beetje van dit en een beetje van dat. Een kind dat klein is, snel angstig, verlegen en onhandig. Of een kind dat snel boos is, zich met moeite kan concentreren en zich houterig, stijf beweegt. Een kind dat stottert, verstandelijk wat problemen heeft en autistische trekken vertoont – maar niet genoeg om die diagnose te stellen. Een kind dat traag leert en onhandig is in zijn sociale contacten… Het zijn maar een paar voorbeelden.
Zelf ken je de gebruiksaanwijzing van je kind vaak wel. He bent met je kind opgegroeid en kent zijn of haar eigenaardigheden. Maar nu op school komen er dingen naar voren die jij misschien ook niet wist. En voor een leerkracht (of bijvoorbeeld de groepsleider bij een sportclub) is dat misschien nog moeilijker. Een leerkracht heeft soms wel 30 kinderen in de klas waarbij jouw kind zeker niet de enige is die extra hulp nodig heeft.
Wat te doen?
Bespreek het met de leerkracht (of groepsleider), met geduld en begrip voor zijn of haar situatie. Leg uit dat jouw kind anders is. Heb oog voor de sterke kanten van het kind en deel die ook met de leerkracht. De sterke punten kunnen benut worden om je kind te helpen en ondersteunen in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Dit helpt om een beetje vechtlust te ontwikkelen die deze kinderen nodig hebben om verder te leren.
Als ouder is het belangrijk om je kind te steunen zodat hij of zij tegenslagen kan overwinnen. Dit doe je onder andere door complimenten te maken als het kind iets goed doet, en negatieve dingen te negeren. Maar ook door begrip te tonen bij tegenslag en erop te letten dat je niet te beschermend bent.
Het zijn maar kleine dingen en lossen zeker niet alles op, maar ze dragen er wel aan bij dat je kind beter in zijn of haar vel komt te zitten en niet de moed verliest. En dat zorgt ook weer dat jij, als ouder ook verder kunt.