Website Care4Neo logo

Wetenschappelijke onderzoek leidt tot meer kennis. Samen meer impact.

SOS BPD

Onderzoek

SOS BPD

Bij vroeggeboren kinderen kunnen longproblemen ontstaan, die we bronchopulmonale dysplasie noemen, afgekort ‘BPD’. De belangrijkste behandeling van BPD is extra zuurstof. Er is niet eerder onderzocht wat de optimale ondergrens van de saturatie (“het zuurstofgehalte in het bloed”) is bij kinderen met BPD.

Logo-SOS-BPD.jpg

Wat?

Het doel van dit onderzoek is om de beste ondergrens voor de zuurstofsaturatie vast te stellen bij kinderen met BPD. We vergelijken een ondergrens van 90% met 95%. Oftewel, is het beter om de saturatie hoger dan 90% of  hoger dan 95% te houden?

De studie hoopt aan te tonen wat de beste ondergrens is voor een goede groei en longontwikkeling van kinderen met BPD, zonder andere nadelige effecten. Een betere longgroei is belangrijk voor het verdere leven.

Waarom?

Momenteel hanteren ziekenhuizen in Nederland en daarbuiten verschillende ondergrenzen, variërend van 90% tot 95%. Na dit onderzoek kan er een onderbouwd advies geven over de optimale ondergrens voor de zuurstofsaturatie van kinderen met BPD. Dit zal helpen om schade door te weinig of te veel zuurstof te voorkomen en de zorg voor deze kwetsbare kinderen te verbeteren.

Hoe?

Wanneer een kind de diagnose BPD heeft en er toestemming is voor deelname dan wordt het kind willekeurig verdeeld in één van twee groepen: een saturatie ondergrens van 90% of een ondergrens van 95%.

Zolang het kind extra zuurstof krijgt, vragen we uw behandelend arts om net als anders de extra zuurstof aan te passen aan de saturaties.  Twee keer per week wordt er een uitdraai gemaakt van de zuurstof saturaties van het kind en naar de onderzoeker verstuurd. Met deze objectieve getallen adviseren we de behandelend arts om de zuurstof verder af te bouwen, of indien nodig op te hogen. 

Het onderzoekt duurt totdat het kind kan stoppen met het gebruik van zuurstof. 

Informatiefilm

Over de SOS BPD studie:

  • Bij N3 (Neonatologie Netwerk Nederland)

Onderzoekers

De studie is opgezet door het Amsterdam UMC, Erasmus MC en UMCG, en wordt uitgevoerd in 30 regionale en academische ziekenhuizen in Nederland. De coördinatie van het onderzoek ligt bij R. de Ridder (arts-onderzoeker), dr. W. Onland (neonatoloog) en dr. M. Pijnenburg (kinderlongarts) als hoofdonderzoekers.

Alle deelnemende centra zijn: Amsterdam UMC, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Deventer ziekenhuis, Elisabeth Tweesteden ziekenhuis, Erasmus MC, Flevoziekenhuis, Franciscus Gasthuis, Groene Hart ziekenhuis, Isala, Juliana kinderziekenhuis, LUMC, Maasstad ziekenhuis, MUMC, Martini ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Meander medisch centrum, Medisch Centrum Leeuwarden, Medisch Spectrum Twente, Noordwest ziekenhuisgroep, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Rijnstate, Radboud UMC, Spaarne Gasthuis, UMCG, Viecuri medisch centrum en Zuyderland.

 Bij vragen  sosbpd@erasmusmc.nl of  06-50033994

 

Rol Care4Neo in dit onderzoek

Care4Neo & SOS BPD

Care4Neo dacht mee over de voorlichtingsfilm. Bij de opzet van de studie zijn verder ouders van kinderen met BPD uit het Erasmus MC betrokken.

Care4Neo logo_URL_RGB.png
Terug naar boven