Website Care4Neo logo

Wat merken mensen zelf door longschade?

Wat merken mensen zelf door longschade?

Mensen met longschade door vroeggeboorte kunnen vaak verschillende dingen merken zoals: Luchtwegklachten klachten zoals een piepende ademhaling, hoesten, kortademigheid (bij inspanning), terugkerende luchtweginfecties, vermoeidheid en midner conditie. 

  

Het kan voorkomen dat mensen zelf geen klachten ervaren, maar wel opmerken dat zij bijvoorbeeld minder goed kunnen sporten dan anderen, niet meer goed mee kunnen komen of sneller vermoeid zijn 

Deze vorm van longschade heb je vanaf je geboorte. Daardoor zijn mensen zich niet bewust van dergelijke klachten. Omdat zij hun hele leven (onbewust) bepaalde klachten hebben, weten zij vaak niet anders en is het voor deze mensen juist heel normaal. Veel mensen hebben jarenlange klachten, zonder dat zij dit weten. 

Bij nader onderzoek blijkt er vaak meer aan de hand te zijn, maar het wordt als gevolg van bovengenoemde oorzaken nauwelijks opgemerkt door patiënten en professionals. 

Het komt vaak voor dat mensen de diagnose astma of COPD krijgen, terwijl zij eigenlijk longschade hebben door hun vroeggeboorte. De klachten van deze vorm van komen namelijk overeen met astma en COPD. Aangezien de gevolgen van longschade door vroeggeboorte op latere leeftijd nog vrij onbekend is bij zowel huisartsen als longartsen, kan iemand sneller een verkeerde diagnose krijgen. 

 

Maar wat als je op latere leeftijd klachten krijgt? 

Voor de volwassenen gelden de criteria die gebruikt worden voor BPD niet. Er zijn momenteel geen richtlijnen aanwezig waarin criteria voor volwassenen worden genoemd. 

Er wordt bij volwassenen gekeken of er wel of geen longschade is. Hoe lang iemand als baby is beademd staat er los van, net zoals de duur van de zwangerschap. 

Het komt voor dat volwassenen die met 26 weken geboren zijn geen longschade hebben, maar iemand die met 34 weken geboren is juist wel veel schade heeft. 

Dit komt doordat een foetus tot aan 36 weken van de zwangerschap met 5% van de longblaasjes wordt geboren. De overige 95% ontwikkel je in de komende 18 jaar. Vroeggeboorte heeft hier invloed op, evenals het geboortegewicht. Baby’s die te licht (<2kg) worden geboren kunnen namelijk ook longschade hebben. 

Het kan voorkomen dat volwassenen officieel niet voldoen aan de criteria van de diagnose BPD, maar wel longschade hebben door vroeggeboorte. Zij hebben dan een slechte longfunctie en afwijkingen op een CT-scan. 

De CPL-poli stelt de diagnose longschade door vroeggeboorte aan de hand van de door hen opgestelde criteria: 

  • Is iemand prematuur geboren (geboren voor 36 weken);
  • Is iemand dysmatuur (geboren met een gewicht onder de 2kg);
  • Het verhaal van de klachten;
  • Zijn er afwijkingen op de CT-scan en/ of in de longfunctie. 

Het laatste criterium is belangrijk om de diagnose te kunnen stellen. Tijdens het polibezoek wordt er naast vroeggeboorte ook verder gekeken naar eventuele andere oorzaken van de klachten.
 

Terug naar boven