Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Huilbaby

Huilbaby

Kinderen die een moeilijke start hebben gehad, zijn vaak prikkelbaar. En prikkelbare kinderen worden soms huilbaby’s. De definitie van een huilbaby is een baby die meer dan drie uur huilt op ten minste drie dagen per week en dat drie weken achter elkaar. Vaak slapen ze maar kort en drinken ze onregelmatig en kleine beetjes. Ze kunnen soms niet tot rust komen, maaien met armpjes en beentjes, maken zich heel boos, zijn ontroostbaar. Daardoor raakt het kind oververmoeid, en de ouders ook door doorwaakte nachten. Een vicieuze cirkel die moeilijk is te doorbreken.

Medische oorzaak

Vaak is er geen medische oorzaak te vinden, maar er moet wel naar gezocht worden. Oorzaken kunnen zijn: darmkramp, verkoudheid of koorts, pijn door een liesbreuk of een allergie, maar het kan ook zijn dat zaken als angst om weer van de ouders gescheiden te worden of de stress tijdens de couveuseperiode een rol spelen.

Rust en regelmaat

Goede raad van vroeger: rust en regelmaat helpen vaak. Rust niet alleen in de zin van geluid maar ook rust in je hoofd, door je kind te verzorgen met kalme gebaren en het niet veel prikkels bieden. Het kind moet als het ware weten wat er gebeurt, je brengt regelmaat aan door je gedrag voorspelbaar te laten zijn. Doe dus steeds alles in dezelfde volgorde, eerst voeden, dan verschonen bijvoorbeeld en dat verschonen ook in dezelfde volgorde. Ook niet te lang doorgaan met voeden. Korte speelmomenten, want spelen maakt je kind ook erg moe. En steeds dezelfde – voorspelbare – spelletjes. En vooral: laat je kind niet huilen, hij kan zichzelf blijkbaar niet troosten en heeft jou nodig.

Troosten

Troosten, je kind laten voelen dat je hem begrijpt en in zijn behoeften voorziet. Daarmee verwen je hem niet, je helpt je kind zich veilig te voelen.
En voor jezelf: zoek steun om de intensieve zorg voor je baby vol te houden, zoek iemand die je begrijpt en die ook praktisch gezien de zorg even over kan nemen, zodat je een blokje om kunt of even een boodschap kunt doen. Misschien kun je samen zoeken naar oorzaken van het huilen en wat de beste aanpak is. Het is ook fijn als jij misschien eens een nachtje ergens anders kunt slapen, terwijl thuis een vertrouwd iemand voor je kind zorgt. Liever niet andersom, omdat dat de regelmaat bij het kind doorbreekt. Je kunt ook kijken op deze website, over huilbaby’s.

Koffertje

Bij de thuiszorg is een koffertje te huur met allerlei tips en hulpmiddelen voor huilbaby’s, die je rustig thuis kunt uitproberen. Een tip: als je iets nieuws probeert, doe dat dan een paar dagen achter elkaar, probeer niet alles tegelijk. Bij de thuiszorg kun je ook informatie krijgen over inbakeren, dat is méér dan je kind strak in een doek rollen.

Gespecialiseerde gezinshulp

Er zijn kinderen waarbij dit allemaal niet helpt. Soms wordt een kind een paar dagen in het ziekenhuis opgenomen, om lichamelijke oorzaken uit te sluiten, maar ook om jullie de gelegenheid te geven even tot rust te komen en de vicieuze cirkel te doorbreken. De andere omgeving en het strakke dagritme van het ziekenhuis kunnen de situatie al een hoop veranderen. Wanneer de problemen blijven bestaan, kan gespecialiseerde gezinshulp ingeschakeld worden. De huisarts weet daar meer over.

Sluiten