Slapen
Misschien heb je een wiegje voor je kind of een ledikantje. Vooral die laatste kunnen erg groot zijn. Het is prettig als je een begrenzing voor je kind kunt maken, zeker als hij nog erg klein is en zijn bedje groot. Rolletjes worden afgeraden omdat die de kans op verstikking vergroten, maar stevig instoppen geeft ook het gevoel van geborgenheid. Gebruik in het bedje geen zacht materiaal omdat dat de ademhaling kan belemmeren. Veel kinderen vinden het prettig om iets onder hun voetjes te voelen, maar een kussen aan het voeteneinde wordt afgeraden. Het is beter om het bedje ‘laag’ op te maken, zodat de voetjes tegen de onderzijde van het bedje aankomen.Gebruik geen dekbedje, maar gewoon een lakentje en een dekentje.
Normaal gesproken is een omgevingstemperatuur van 20 graden prima en reguleert een baby met zijn hoofd zijn of haar warmte. Een mutsje op in bed is dan niet nodig. Voor een dysmatuur of prematuur kind is het soms nog moeilijk om op temperatuur te blijven, dan kan een mutsje helpen. Laat je hierover informeren bij ontslag uit het ziekenhuis wat het beste is, dit hangt bv. ook af van het jaargetijde.
Er zijn producten in de handel die volgens de fabrikant ervoor zouden zorgen dat je kind veiliger slaapt. Zoals hulpmiddelen die moeten voorkomen dat je kind omrolt, of matjes die de kans op wiegendood zouden verkleinen. Vaak zijn deze claims niet betrouwbaar en bereik je er slechts een schijnveiligheid mee. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft een uitgebreid overzicht van veilige en onveilige producten.
Algemene informatie over veilig slapen vind je op de website van Consument en Veiligheid.
Geluid
Je kind is gewend aan geluid en beweging om zich heen. In een ziekenhuis is het nooit rustig, hoewel dat tegenwoordig wel wordt nagestreefd. Het kan gebeuren dat je kind thuis minder goed slaapt, juist omdat het stil is. Het kan hem helpen als hij stemmen en geluiden hoort. Er zijn mensen die de radio aanzetten of zelfs de stofzuiger (eentonig geluid). Aan de andere kant kunnen juist couveusekinderen snel overprikkeld raken en is geluid een trigger om te gaan huilen. Het is een kwestie van zelf uitproberen waar je kindje het beste op reageert. Ga bijvoorbeeld niet stofzuigen in de babykamer als je baby slaapt, maar eventueel wel in de kamer ernaast. Zo went hij aan de geluiden die in huis regelmatig voorkomen.
‘s Nachts
In het ziekenhuis wordt geprobeerd een kind een dag- en nachtritme aan te leren, door het
‘s nachts donker te laten zijn en door een voeding over te slaan. Vaak zonder succes: de overgang naar huis is voor het kind zo groot dat het ‘s nachts toch weer een voeding wil hebben. Laat je niet ontmoedigen: jullie hebben al zoveel meegemaakt, geef je kindje die voeding en stel hem daarmee gerust en laat hem zien dat je er voor hem bent. Het maakt jullie allebei rustiger en tevredener. Soms vinden kinderen het ook prettig als er een lichtje brandt: in het ziekenhuis was het zelden helemaal donker. Leg hem niet te slapen in jullie eigen bed, in tegenstelling tot wat een aantal jaren geleden gedacht werd, vergroot het de kans op wiegendood (door te veel warmte, te veel kussens en het dekbed).
Overdag
Zo’n klein en jong kind slaapt natuurlijk niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag meestal nog heel veel. In het ziekenhuis heb je waarschijnlijk al geleerd op te letten hoe je kind aangeeft dat hij moe is: hij kijkt weg, gaapt, jengelt, overstrekt zich, gaat kokhalzen, boeren, kreunen, hikken of begint te huilen, je kindje kan ook een grauwe kleur krijgen, gaan kronkelen of bijvoorbeeld vingers of tenen spreiden. Natuurlijk hoeft je kindje dit niet allemaal te doen en sommige kinderen geven maar heel kleine signalen die moeilijk op te pakken zijn.
Maar het geeft wel aan dat je kind rust nodig heeft en dat je hem het beste in zijn bedje kunt leggen. Als je het moeilijk vind je kind alleen te laten kun je hem natuurlijk ook in de wandelwagen leggen in de kamer waar jij bent, of een slaapplekje maken in de box, daar is niets op tegen. En, je kind te slapen leggen in een draagdoek, of al kangoeroeënd tegen je aan laten slapen is ook prima. Ook al is je kindje thuis, kangoeroeën blijft heerlijk en goed voor de binding!
Als je je kindje in een draagdoek legt, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo moet je baby zo liggen dat het kinnetje niet helemaal tegen het borstje aan ligt. Dat kan bij kleine baby`s en bij prematuren namelijk problemen geven, omdat zij nog niet sterk genoeg zijn om hun hoofdje weg te draaien wanneer er een belemmering in de luchtstroom zou zijn. Daarnaast moet je erop letten dat het hoofdje hoger ligt dan het lijfje.
Slaaphouding
Je weet vast dat een kind op zijn rug moet slapen. Dat kan een probleem zijn. In de couveuse worden kinderen vaak op hun buik gelegd, dat is zelfs beter in verband met de ademhaling. Je kind loopt er daar geen risico’s mee: het ligt aan de monitor. Maar voor thuis is het algemene advies eenduidig en duidelijk: leg het kind op zijn rug te slapen. Niet op zijn zij, en ook niet op zijn buik. Ook niet voor een keertje. Soms kan er een medische reden zijn om van dit advies af te wijken, daar adviseert de kinderarts over. Als je kind wakker is en je bent erbij, is het voor de ontwikkeling van zijn spieren, maar ook zijn mentale ontwikkeling natuurlijk wel heel goed om hem af en toe op zijn buik te laten spelen.
Nachtbraken
Eenmaal thuis kan het een tijdje duren voordat je kind echt rustig doorslaapt. Ook al zul je er zelf behoorlijk moe van worden, ga zo rustig mogelijk met je kind om en probeer het nachtbraken zoveel tussen jou en je partner te verdelen. Dan nóg zal er misschien een moment komen dat je echt alle tips en suggesties van vrienden en familie, huisarts en consultatiebureau hebt afgewerkt.
Ook al weet je dat je kindje het allemaal nog moet leren, ook al kun je je voorstellen waarom hij geen verschil kent tussen dag en nacht, bijna niemand zal het volhouden om iedere nacht te weinig aan slaap toe te komen. Zeker niet als dat heel lang gaat duren en je kindje zich iedere nacht door langdurig huilen kenbaar maakt.
Geef je kind gerust ’s nachts wat extra voeding. Wat meer drinken is beter dan urenlang gehuil. Misschien helpt een klein nachtlampje of wil hij gewoon heel dichtbij je zijn en kun je zijn bedje naast het jouwe zetten. Het kan heel goed mogelijk zijn dat je kind er grote behoefte aan heeft om je te voelen, te weten dat je er echt bent. Toch is het niet veilig om je kind bij je in bed te laten slapen: het is te warm onder het dekbed en als hij eronder terecht komt, heeft hij geen mogelijkheid zijn lichaamswarmte goed te reguleren. Ook gebruik je zelf een kussen, wat je kindje zou kunnen verstikken. Slaapproblemen gaan echt eens over, hoe ongeloofwaardig dat ook klinkt voor wie er middenin zit. Bent je echt aan het eind van je latijn, vraag dan of je kind eens een nachtje bij oma of een vriendin kan slapen, zodat je zelf een beetje op adem kunt komen.