Kraamzorg
Normaal gesproken hebben ouders van een pasgeboren baby, afhankelijk van hun zorgverzekeraar, recht op minimaal 24 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen, meestal is dat trouwens meer. Als een kind en de moeder gedurende die dagen echter in het ziekenhuis verblijven, komt dat recht meestal te vervallen. En dat terwijl het juist een hele opgave is om er, na al die zorg in het ziekenhuis, ineens alleen of met z’n tweeën voor te staan.
Zoals ouders van een voldragen kind vaak toch al een beetje onzeker kunnen zijn over de verzorging van hun pasgeboren kind, worden ouders van een prematuur kind ook nog eens extra geconfronteerd met de kwetsbaarheid van hun kind.
Je mist dan toch de hulp en tips van de kraamhulp die je toch net een stukje op weg kunnen helpen naar het beste dagritme.
Uitgestelde kraamzorg
De meeste kraamcentra bieden uitgestelde kraamzorg aan (dit wordt soms ook couveusenazorg genoemd). Er komt dan een paar keer een gespecialiseerde kraamverzorgende langs om informatie en tips te geven en te adviseren. Zoals: waar kan het badje het handigst staan? Is de babykamer niet te warm of te koud? Hoe past het geven van borstvoeding in je dagelijkse ritme?
Sommige kraamcentra hebben geen gespecialiseerde kraamverzorgenden. Vraag dan om iemand met veel ervaring, dan kun je er zeker van zijn dat jullie er samen wel uitkomen.
Maar let op: uitgestelde kraamzorg zit niet in de basisverzekering, je moet een aanvullende verzekering hebben en er je polis voor nakijken om uit te zoeken of je hiervoor in aanmerking komt, dan wel wat er wel en niet wordt vergoed. Je kunt natuurlijk altijd even met je zorgverzekeraar bellen om na te vragen hoe het voor jou/jullie zit.
Geen gewone kraamzorg
Uitgestelde kraamzorg is niet hetzelfde als de reguliere kraamzorg. De kraamverzorgende komt niet om je huishouden te regelen en de visite binnen te laten.
Ze komt een paar uur (vaak 3 keer 3 uur) langs om je tips en handvatten te geven, zodat je met vertrouwen je kindje thuis kunt verzorgen na de periode in het ziekenhuis. Je deed daar al veel zelf en je hebt er veel geleerd, maar thuis is het toch anders. Zeker als je een meerling hebt gekregen of wanneer er meerdere kinderen in het gezin zijn. Dan is het handig om op weg geholpen te worden om het dagelijkse ritme op te kunnen pakken.
Bron: Eindelijk thuis, Zita van der Heyden