Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Bloed

Bloed

Circulatie

Het bloed brengt zuurstof (uit de longen) en voedingsstoffen (uit de darmen) naar de organen, inclusief naar het hart, longen en hersenen. En omgekeerd voert het ook weer afvalstoffen af. Bloed is in een menselijk lichaam ontzettend belangrijk.

Een kleine baby heeft natuurlijk weinig bloed en het kost veel energie om rode bloedlichaampjes aan te maken en je kind heeft die energie ook nodig om te groeien en gezond te worden of te blijven. In dit opzicht is het vervelend dat het bloed zoveel kan aantonen dat artsen het graag willen ‘ontleden’ omdat ze daaruit goed kunnen aflezen hoe het met het kindje gaat. Infecties – die altijd op de loer liggen? Bilirubine? Daarom wordt nog wel eens bloed afgenomen, meestal via een hielprikje. Als er vaak bloed moet worden afgenomen, kan dat ook via een lange lijn (aterielijn), het voordeel hiervan is dat je kindje niet steeds geprikt hoeft te worden. Daarnaast verliest het kindje soms bloed als er bijvoorbeeld een infuusje moet worden aangelegd.

Daarom komt het nog wel eens voor dat een kind een bloedtransfusie nodig heeft. Een lusteloos, bleek kindje knapt daar meestal van op! Als je kindje een aantal weken oud is, wordt eventueel ijzer gegeven om de bloedaanmaak te bevorderen.

Sluiten