Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Hart

Hart

Hartje

Het hartje van je kind klopte al tijdens de zwangerschap: je hebt het vast wel eens gehoord en in ieder geval luisterde de verloskundige regelmatig. Er was dus ook al een bloedsomloop, en het hart pompte toen ook al het bloed rond om zo de organen – die nog in aanleg waren – van zuurstof en voeding te voorzien. Alles wat daarvoor nodig was, werd aangevoerd via de placenta en navelstreng. Maar na de geboorte wordt het dus allemaal anders…

Mogelijke complicaties

Brady’s

Een brady, of bradycardie, is het wegzakken van de hartslag. Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar bij een prematuur geboren kind is een voorafgaande apneu meestal de oorzaak: het hart krijgt te weinig zuurstof om zijn werk goed te kunnen doen. Als het kind weer gaat ademen, pakt het hartje zijn taak ook weer op, maar daar is wel hulp bij nodig. Natuurlijk moet de situatie niet te lang duren, want de organen moeten voortdurend verse zuurstof hebben, met name voor de hersenen is het essentieel om beschadigingen te voorkomen. Als een kindje vaak brady’s heeft krijgt het cafeïne als medicijn om dat te voorkomen.

Open Ductus Botalli

Een kind in de baarmoeder heeft een verbindingsader tussen de aorta en de longslagader, omdat het door de placenta al voorzien is van zuurstof, en de longen nog niet werken. Die ader heet de (open) Ductus Botalli, en sluit kort na de geboorte. Als een baby (veel) te vroeg wordt geboren, is dat sluiten niet zo vanzelfsprekend. Soms sluit hij wel maar niet goed.

Het gevolg is dat het bloed dat al met zuurstof verrijkt is, terugstroomt naar de longslagader, maar dat bloed kan geen zuurstof meer opnemen omdat het al voorzien is. Het hartje van het kind moet er wel extra hart door werken en dat is natuurlijk niet goed. Soms wordt geprobeerd de Ductus alsnog te laten sluiten door het verminderen van vocht. Er zijn ook medicijnen die kunnen helpen. Vaak werkt dit voldoende en hoeft er niet ingegrepen te worden.

Als de baby er te veel last van heeft (benauwd, infecties van de luchtwegen) kan er ook met een kleine operatie ingegrepen worden waarbij de ader wordt dichtgemaakt . Deze operatie kan vaak op de afdeling zelf worden gedaan. De trend is echter om (langer) af te wachten en niet in te grijpen.

Sluiten