Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Spijsvertering

Spijsvertering

Onrijp

Bij een kind dat te vroeg wordt geboren, is ook het spijsverteringskanaal nog onrijp. In de baarmoeder krijgt het kind zijn voeding immers nog via de navelstreng en placenta? Het enige dat een kind in de baarmoeder doet, is af en toe een slokje nemen van het vruchtwater, dat hij dan later weer uitplast. Als een kind te vroeg geboren wordt, moet het spijsverteringsstelsel versneld rijpen. Een extreem te vroeg geboren baby krijgt in eerste instantie een infuus en hele kleine beetjes voeding via een sonde, alleen al om de maag en darmen te laten wennen aan voedsel. Bij voorkeur is dit natuurlijk moedermelk!

Mogelijke complicaties

Necrotiserende EnteroColitis (NEC)

NEC is een zeer ernstige vorm van darminfectie. De darm is dan heel kwetsbaar en kan over een groot stuk ontstoken raken. In ernstige gevallen kan een stuk darm verloren gaan of er kan buikvliesontsteking optreden. Soms is de infectie zeer ernstig en zal het kind overlijden. Vaak wordt er operatief ingegrepen en wordt het aangetaste deel van de darm verwijderd. De baby krijgt dan (meestal tijdelijk) een stoma.

In lichtere gevallen kunnen er andere maatrege­len worden genomen, zoals stoppen met voeding en antibiotica. Het kind krijgt dan meestal een infuus.

Sluiten