Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Neonatologie & NICU

Neonatologie

Goede zorg is belangrijk voor jouw kind en voor jouw gezin. Jouw kind heeft, nog meer dan andere pasgeboren baby’s, bijzondere aandacht en speciale verzorging nodig. Als couveuseouder weet je misschien nog niet hoe je dat het beste kunt doen. Wellicht zit je met veel praktische vragen over de verzorging van jouw te vroeg geboren kind en voel je je onzeker. Misschien vraag je je af wat goede zorg precies is en wat je kunt  verwachten van de professionals die  voor jouw kind zorgen. En wat jezelf kan doen om jouw kind te ondersteunen.

Je zult zien dat je in een razend tempo leert hoe dingen eraan toegaan op een neonatologieafdeling. Binnen enkele dagen gebruik je medische termen zoals dysmatuur, NICU en neonatologie, ontsmet je je handen zonder nadenken en vind je de weg naar de (borst-)voedingskoelkast blindelings. Maar wat kun je doen voor jouw baby? Waar help je hem het beste mee? Op deze pagina kan je op je gemak iets zoeken over het reilen en zeilen van de NICU, High care of medium care.

Neonatologie & NICU

Neonatologie is de zorg voor pasgeborenen. De afdeling voor pasgeborenen heet dan ook afdeling Neonatologie. De intensive care voor pasgeborenen wordt meestal de Neonatale Intensive Care Unit of NICU genoemd. Dit is een zeer gespecialiseerde afdeling Neonatologie.

Er zijn veel ziekenhuizen in Nederland met een Neonatologieafdeling, maar slechts 9 ziekenhuizen beschikken over een NICU. Dit zijn de 7 academische ziekenhuizen, het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en de Isalaklinieken in Zwolle.

Op de afdeling liggen kinderen die te vroeg zijn geboren (prematuren), kinderen die een te laag gewicht hebben voor de zwangerschapsduur (dysmaturen) en kinderen met een (mogelijke) aandoening.

Andere planeet

Veel ouders omschrijven de tijd dat hun baby is opgenomen als een emotionele achtbaan: je weet soms niet meer wat je moet denken, gaat het nu goed of toch juist niet? Daar komt bij dat je in een voor jou onbekende wereld terecht komt, de omgeving, de mensen, de taal die ze gebruiken: het lijkt alsof je op een andere planeet zit. Daarom proberen wij het voor je op een rijtje te zetten.

Maar let op: de informatie gaat niet specifiek over jouw kind. Ieder kind is anders, alles wat je tegenkomt kan bij jouw kindje net even anders zijn. Geen enkel kind krijgt te maken met alle problemen die hier worden opgesomd. Voor specifieke informatie over jouw kind kun je terecht bij het team dat voor je kindje zorgt. Daarover lees je later trouwens meer.

De afdeling

Een neonatologie-afdeling ziet er anders uit dan alle andere afdelingen van een ziekenhuis. De couveuses vallen het eerst op, maar er zijn ook ‘open bedjes’. Daarin liggen baby’s, pasgeboren of enkele maanden oud. Soms voor een dagje of een paar dagen, maar soms ook maandenlang.

Ziekenhuizen hebben van oudsher een zaal voor meerdere baby’s als couveuseafdeling. Soms hebben ze een ‘warme kamer’ ernaast, van waaruit de kinderen de overgang naar huis kunnen maken.

Couveuse- of babysuites

Tegenwoordig zie je meer en meer couveusesuites in ziekenhuizen. Dit is een goede ontwikkeling, want ieder kind krijgt een eigen kamer, waar vader en/of moeder dag en nacht kunnen verblijven zodat ze zoveel mogelijk zelf voor hun kindje kunnen zorgen.

In ziekenhuizen waar geen couveusesuites zijn, is vaak wel een ouderkamer: een ruimte waar je je als gezin kunt terugtrekken en waar je ook vaak, voordat je kindje naar huis mag, een of twee dagen kunt ‘wonen’ zodat je beter voorbereid bent op de thuiskomst.

Intensive Care

Een NICU is is een intensive care afdeling voor pasgeborenen. Deze afdeling biedt gespecialiseerde zorg voor pasgeborenen. Zo kunnen hier de hele kleintjes worden beademd. Ernstig te vroeg geboren kinderen (24 tot 30 weken zwangerschap) zullen altijd op de NICU worden opgenomen, maar ook pasgeborenen met andere ernstige problemen komen hier terecht. Een kind dat in een ander ziekenhuis geboren wordt, maar de intensieve zorg van een NICU nodig heeft, wordt met een speciale ambulance opgehaald en naar de NICU gebracht.

High Care

Als het na verloop van tijd goed gaat met het kind wordt het overgeplaatst naar een Post-IC of een High-Care afdeling, soms in hetzelfde ziekenhuis, soms in een ander ziekenhuis (satelietziekenhuis van het NICU-ziekenhuis). Soms is het dezelfde afdeling, alleen zijn er een of twee plekken als Post-IC ingericht. Op een high care is bijvoorbeeld ook (tijdelijke) beademing mogelijk. Ook op deze afdeling is de zorg nog behoorlijk intensief.

Medium Care

Daarna volgt soms nog een derde stap voordat het kind naar huis mag: overplaatsing naar een ziekenhuis met een Medium Care afdeling. Het kan ook zijn dat het op de NICU al zo goed gaat, dat het kind wordt overgeplaatst naar een Medium Care afdeling. Op de medium care ligt het kind vaak in het begin nog wel aan de bewaking, omdat het nog wat dipjes heeft waar hij overheen moet groeien. Daarnaast is groeien, zelf drinken en zich op temperatuur kunnen houden het belangrijkste wat hij hier moet ‘leren’ voordat hij naar huis kan. Nog een verschil met de andere afdelingen is dat er aan een Medium Care niet altijd een neonatoloog is verbonden, een (gewone) kinderarts is voldoende gekwalificeerd.

Een kind dat geboren wordt na een zwangerschap van meer dan 32 weken, kan – als er geen complicaties zijn – op een High Care afdeling of een Medium Care afdeling terecht. Bij (ernstig) zieke kinderen hangt het natuurlijk van de ziekte af waar ze de beste en eventueel gespecialiseerde zorg kunnen krijgen.

Hygiëne

Hygiëne is uiteraard belangrijk. Iedere dag douchen (lijkt misschien normaal, maar is dat niet voor iedereen), schone kleren aan voordat je naar je kind gaat. In het ziekenhuis wordt je geleerd hoe je je handen moet wassen: voer die handelingen ook trouw uit, het is belangrijk voor je kind! Als je een meerling hebt, zul je misschien ook voordat je van de één naar de ander gaat je handen opnieuw moeten wassen. En mocht één van de twee een infectie hebben (of mógelijk een infectie hebben), dan zal er misschien meer gewassen en gedesinfecteerd moeten worden dan je handen alleen.

Sieraden zijn verboden op de neonatologieafdeling: onder een ring of horloge kunnen zich veel bacteriën nestelen. En wat veel mensen niet weten: ook nagellak is verboden, ook daaronder kunnen bacteriën zitten!

Waar je misschien niet snel aan denkt is dat ook onbekende geuren voor een kind verwarrend en zelfs schadelijk kunnen zijn, zoals geparfumeerde zeep, parfum, eau de toilette, haarlak, aftershave, alcohol en zelfs een sterke deodorant! Hou het zo neutraal mogelijk.

Sluiten