Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Geluid

Geluid

Een baby in de baarmoeder kan de laatste drie maanden van de zwangerschap al best goed horen, maar het geluid bereikt hem via het vruchtwater dat een dempende werking heeft. Het geluid op een neonatologieafdeling is van heel andere orde.

Er is altijd geluid, voortgeplant via de lucht – zonder die dempende werking dus. De couveuses zelf maken geluid, net zoals de alarmen van de monitoren, de beademingsmachines, de infuuspompen. Er zijn menselijke geluiden: er wordt gesproken, mensen lopen rond, doen kasten open en dicht, een telefoon die gaat… Er wordt dan ook veel aan gedaan om dat te proberen te beperken: zachtjes praten, geluiddempende laden en deuren, schoeisel met zachte zolen. Professionals die elkaar erop wijzen zachtjes te praten. Te vroeg geborenen zijn sneller afgeleid en hebben de steun van ouders en verzorgers nodig om de aandacht vast te kunnen houden, wat in een omgeving met veel geluid bemoeilijkt wordt.

Een lawaaiige omgeving heeft (en dat is wetenschappelijk bewezen!) een negatief effect op de groei van de hersenen, dat zou een oorzaak kunnen zijn van latere aandachtsproblemen. Daarnaast verstoort het de slaap en de hartslag van prematuren en vormt het een aanslag op zijn energie. En last but not least: te veel geluid beschadigt het gehoor.

Daarnaast is ook onderzocht en bewezen dat een lawaaiige omgeving een negatief effect heeft op de zorgverleners op de NICU.

Sluiten