Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Licht

Licht

Zo’n twintig jaar geleden lagen kindjes nog dag en nacht in het volle licht: belangrijk, want de verpleegkundige wilde het kind kunnen zien. In die tijd werd nog niet zoveel aandacht besteed aan comfort van de baby. Nu is dat minder noodzakelijk door de continue monitoring van de baby’s en we weten dat je baby last heeft van die overdaad aan licht. De oogleden zijn nog dun en laten veel licht door. Daarnaast kunnen de pupillen van kindjes jonger dan 30-34 weken nog niet samentrekken, dat is gewoon nog niet ontwikkeld. Veel licht geeft veel stress aan je baby en dat heeft gevolgen voor zijn gedrag, zijn stabiliteit, het bioritme, het slaap/waakritme (dat nog helemaal niet aangepast hoeft te zijn aan dag/nachtritme) en zelfs op de groei en de hechting. Ook plotselinge veranderingen in de hoeveelheid licht ervaart een pasgeborene – en vooral een prematuur – als stressvol.
Bij gedimd licht zie je dat een baby makkelijker zijn oogjes opendoet en dan ook beter de aandacht kan vasthouden.

Tegenwoordig worden de couveuses afgeschermd met hoezen en open bedjes hebben vaak een hemeltje dat dichtgevouwen kan worden. Deze hoezen schermen het kind af van visuele prikkels waardoor het rustiger is. Vaak zitten ook nog de gordijnen voor de ramen dicht en is het vrij schemerig op de afdeling, ook overdag. Natuurlijk brandt er niet meer dag en nacht tl-licht, maar kan de verlichting gedimd worden. De ontwikkelingsfase van een prematuur is natuurlijk ook een situatie met sterk gedimd licht door de huid van de moederbuik.

De ziekenhuizen hebben meestal zelf hoezen voor over de couveuse, maar misschien is het een idee om er zelf een te maken? Zodat de omgeving van jullie kindje ook wat persoonlijker wordt? Vraag dan wel even wat de speciale eisen ervoor zijn. Mogelijk kan ook een strandlaken of een babydekentje voldoen.

Als je bij je kindje komt, is het natuurlijk wel goed om niet in een keer die hele hoes eraf te halen: dan is de overgang veel te groot. Rustig aan, zodat je kindje langzaam aan meer licht kan wennen.
En mocht je de luxe hebben van een couveusesuite, waar je 24 uur per dag bij je kind kunt zijn, denk er dan ook aan om het flitsende, scherpe licht van computer en televisie af te schermen!

Dit alles gaat niet meer op als je kind de à therme leeftijd bereikt, dus vanaf de dag dat hij geboren had moeten worden. Vanaf die tijd heeft een kind genoeg licht nodig om een normaal zicht te ontwikkelen. Dat geldt dus ook voor zieke, op tijd geboren kinderen die op een neonatologieafdeling zijn opgenomen.

Een bijzondere situatie is natuurlijk nog als een kind ‘onder de blauwe lamp’ (fototherapie) ligt. De oogjes van het betreffende kind worden afgeschermd met een stoffen brilletje maar ook de andere baby’s in de omgeving moeten beschermd worden tegen invallend licht.

Sluiten