Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Meepraten en beslissen

Meepraten en -beslissen

Ouders willen graag voor hun kind zorgen, maar durven dat vaak niet omdat hun kind zo klein en kwetsbaar is. Ze zijn bang iets verkeerds te doen. Maar ouders zijn juist heel belangrijk. Zij zijn de vaste, betrouwbare factor in het leven van hun kind. Verpleegkundigen, artsen en andere professionals wisselen elkaar af (al wordt geprobeerd steeds dezelfde verzorgers bij hetzelfde kind in te roosteren). Daarom zal worden geprobeerd jou, als ouder, binnen de moeilijke omstandigheden van de neonatologieafdeling toch je rol als ouder leren op je te nemen.
Jij wordt de expert in de zorg voor je eigen kind Jullie zijn immers de meest belangrijke personen in het leven van je kind, jullie houden van je kind.

Als ouder maak je deel uit van het team rondom je kind, sterker nog: je vertegenwoordigt je kind. Als je beseft dat jij en je partner de ouders zijn van dit kind, als je je kind hebt leren kennen, kun je dat ook aan. Dan leer je beseffen dat het om jullie kind gaat en dat jullie ook weten wat hij wil.

Op dat moment zul je je een volwaardig partner in het zorgteam rondom jouw kind voelen en het ook zijn. Als ouder ga je steeds meer beslissingen nemen en met de professionele zorgverleners samenwerken in de zorg rondom jullie kind, de professionals moeten je daarbij natuurlijk goed informeren. Dat gevoel is de eerste stap naar het volledig overnemen van de zorg voor je eigen kind. Soms is dat best moeilijk: je hebt al zoveel aan je hoofd, en de zorg voor je zieke kindje is niet eenvoudig. Er zijn zoveel termen en apparaten en mogelijkheden waar je nog nooit over nagedacht hebt. Als je iets niet begrijpt, vraag gerust om uitleg – ook als dingen je al meerdere malen zijn uitgelegd.
Vaak bedenk je thuis dingen waar je over twijfelt, waar je onzeker over bent of wat je anders wilt in de zorg voor je kind. Aarzel niet om dit met de professionele zorgverleners te bespreken.

Sluiten