Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Waarom OGZ

Waarom ontwikkelingsgerichte zorg?

Binnen de neonatologie wordt steeds duidelijker dat in de zorg voor de zieke en/of te vroeg geboren baby rekening gehouden moet worden met de behoefte van elke individuele baby en de relatie met zijn ouders. Dat heet ontwikkelingsgerichte zorg.

Ontwikkelingsgerichte zorg is erop gericht je baby te beschermen tegen voor hem onnatuurlijke omgevingsprikkels. Te vroeg geboren kinderen ervaren veel stress op een neonatologieafdeling. Er gebeurt veel met deze kinderen, die eigenlijk nog veilig in de baarmoeder hoorden te zitten. Daar hadden ze nog moeten zwemmen in het vruchtwater. Nu liggen ze op een matrasje, moeten ademen, worden blootgesteld aan geluid en licht. Hun hele spijsverteringskanaal wordt getraind om voedsel via maag en darmen te verwerken. Onontkomelijk, maar in feite zijn ze er nog niet aan toe. Ontwikkelingsgerichte zorg houdt zo goed mogelijk rekening met de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. In de moederbuik ziet het kind alleen door de huid gedempt licht: dus wordt het licht in de couveuse en ook op de afdeling gedempt. In de moederbuik ligt het kind in een gebogen houding, dus dat wordt aangepast in de couveuse: het kind wordt daarbij ondersteund.

Het is goed om zoveel mogelijk te kangoeroeën, zodat het kind de geur van zijn moeder (of vader) opsnuift en de vertrouwde hartslag hoort. Als het kind wakker wordt (of soms, ondanks alles, gewekt wordt), krijgt het de tijd om even te wennen aan die andere staat, zonder dat er meteen begonnen wordt met de verzorging of behandeling. Dit wordt altijd gedaan door twee mensen, bij voorkeur met een van de ouders en bijv een verpleegkundige. Tijdens de verzorging of behandeling wordt de tijd genomen voor het kind, om te troosten of steun te geven (zelfs als het ‘alleen maar’ gaat om het verschonen van de luier). Na de verzorging blijft er nog iemand even bij de baby, in alle rust, om hem vertrouwen te geven dat het weer klaar is.

Dit zijn maar voorbeelden van ontwikkelingsgerichte zorg, het totale pakket omvat veel meer. In feite gaat het niet om strakke regels, maar een voortdurend kijken naar het kind en nadenken over waar het kind in deze fase aan toe is.

Sluiten