Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Als je kindje overlijdt

Als je kindje overlijdt

Het overlijden van een kindje is nauwelijks te bevatten. Alle verwachtingen die ouders over hun kind hadden, vallen weg en ze blijven intens leeg achter.

Het gaat tegen ons gevoel in, kinderen ‘horen’ hun ouders te overleven en niet andersom. Helaas gaat het niet altijd zo…

Betrokkenheid

Op de meeste couveuseafdelingen worden ouders heel nauw betrokken bij alle beslissingen en ontwikkelingen. Als het overlijden onafwendbaar is, wordt geprobeerd dit zo menselijk mogelijk te laten gebeuren. Dat wil zeggen dat verdere medische handelingen zoveel mogelijk achterwege blijven, met uitzondering van pijnstilling als dat nodig is. Het kindje kan dan in rust heen gaan, het liefst in een aparte ruimte buiten de verpleegafdeling en als het mogelijk is in de armen van een van zijn ouders.

Wanneer je er behoefte aan hebt om andere mensen bij het sterven aanwezig te laten zijn, moet je daar zeker voor zorgen. Het kan een grote steun betekenen. Ook is het van belang om andere kinderen, als die er zijn, op de een of andere wijze bij het sterven te betrekken.

Erbij zijn

Het is niet altijd mogelijk om erbij te zijn als je kind komt te overlijden. Soms gaat het ineens achteruit, juist als je net weg bent en hoewel je teruggeroepen wordt, ben je te laat. Dat is heel verdrietig, maar je kunt ervan overtuigt zijn dat verpleegkundigen en artsen er alles aan gedaan hebben om het sterven zo comfortabel mogelijk te maken.

Soms kiezen ouders ervoor er niet bij te zijn. Wanneer je dit echt niet wilt, dan moet je het niet doen en moet je je ook niet laten dwingen. Toch is het zo dat ouders die wel bij het overlijden van hun kind aanwezig waren, hier meestal heel dierbare herinneringen aan over houden. Door met je stervende kindje in contact te blijven en tot het laatste moment te koesteren, hadden ze het gevoel alles te geven wat ze nog konden bieden. Ouders hoeven niet bang te zijn hun kind te zien als het dood is. Hun dode kindje blijft hun eigen lieve kindje. Door het gezien te hebben worden latere nare fantasieën over hoe hij er uitgezien heeft, voorkomen.

Daarnaast is het zo dat jullie de ouders zijn, de personen die het dichtst bij het kind staan. Jullie kunnen hem steunen in deze moeilijke momenten. Hoe klein ook, je baby voelt jullie liefde en genegenheid, en jullie verdriet ook. Zou dat geen troost zijn? Bedenk dat iedereen graag zijn geliefden bij zich heeft als hij sterft, dat is voor jullie kind niet anders.

Sluiten