Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Couveuseouders

Couveuseouders

Er is onverwachts een spannende tijd aangebroken, nu je kindje in het ziekenhuis moet verblijven in een couveuse. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Wij helpen jou door je van de juiste informatie te voorzien.

Wij – Care4Neo, voorheen de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC), met ouders die ervaring hebben met te vroeg geboren kinderen – willen je graag helpen om deze moeilijke en zware periode door te komen. Wij zijn er ook voor je nadat jouw kindje het ziekenhuis mag verlaten en lekker naar huis mag. Ook deze tijd kan namelijk zwaar en overweldigend zijn. We helpen jou door je van de juiste informatie te voorzien. Dit doen we door je, als je eraan toe bent, in contact te brengen met lotgenoten en je  een podium te bieden om je verhaal te delen. Daarnaast behartigen wij jouw belangen als couveuseouder en spelen we een actieve rol in onderzoek.

Neonatologie & NICU

Neonatologie is de zorg voor zieke of vroeggeboren zuigelingen. De afdeling voor te vroeg geboren baby’s heet dan ook afdeling Neonatologie. Deze afdeling valt onder de kindergeneeskunde en ziet toe op behandelingen, zorg en nazorg. De intensive care voor premature baby’s wordt meestal de Neonatale Intensive Care Unit of afgekort NICU genoemd. Dit is een zeer gespecialiseerde afdeling Neonatologie. Hiervan zijn er 9 in Nederland die zorgdragen voor bijvoorbeeld de ondersteuning van de ademhaling en bewaken van hersenfuncties van prematuren. Samen met de specialisten wordt bepaald hoe vaak je jouw baby mag bezoeken. In zorgelijke gevallen is het zelfs in overleg met NICU mogelijk om te verblijven in het ziekenhuis. Op de afdeling liggen kinderen die te vroeg zijn geboren (prematuren), kinderen die een te laag gewicht hebben voor de zwangerschapsduur (dysmaturen) en kinderen met een (mogelijke) aandoening.

Meer dan alleen een couveuse

Veel ouders omschrijven de tijd dat hun baby is opgenomen als een emotionele achtbaan: je weet soms niet meer wat je moet denken, gaat het nu goed of toch juist niet? Daar komt bij dat je in een voor jou onbekende wereld terechtkomt. Het lijkt alsof je op een andere planeet zit: de omgeving, de mensen, de termen zijn allemaal anders. Wij begrijpen dat dit heel overweldigend kan zijn en dat je ook soms het gevoel hebt dat je niet weet waar je moet beginnen. Ook is het een vreemd gevoel om, vaak onverwachts, de volledige zorg uit handen te geven. Daarom proberen wij het voor je op een rijtje te zetten.

Zwangerschap

Hoe verloopt de zwangerschap wanneer je een prematuur of dysmatuur kindje krijgt?

Lees verder

Kraamtijd

Hoe verloopt de kraamtijd wanneer je bevallen bent van een prematuur of dysmatuur kindje?

Lees verder

Thuiskomst

Waar moet je rekening mee houden als je thuis komt met je kindje?

Lees verder

Werk

Aan het werk als je een prematuur of dysmatuur kindje hebt, hoe gaat dat?

Lees verder

Nazorg

Welke nazorg is beschikbaar voor ouders van premature of dysmature kindjes?

Lees verder

Schooltijd

Hoe verloopt de schooltijd van een prematuur of dysmatuur kindje?

Lees verder

We raden je ook aan om een couveusedagboek bij te houden. Het biedt je als couveuseouder houvast in een hectische en onzekere tijd. In het couveusedagboek kun jij, directe familieleden, goede vrienden en verpleegkundigen de zorgen en ervaringen kwijt. Het opschrijven van jouw verhaal is vaak een mooie manier om rust te krijgen in deze onzekere periode. Ook is het erg prettig voor jou en jouw kind om dit op een later moment na te lezen. Daarnaast staat het couveusedagboek boordevol tips voor nieuwe couveuseouders.

We bieden het dagboek gratis aan via het ziekenhuis, voor ouders waarvan het kindje langer dan 3 weken moet blijven. Deelt jouw ziekenhuis ons dagboekje niet uit? Dan kun je het voor een kleine vergoeding bij ons bestellen. Stuur dan een e-mail naar info@care4neo.nl

Belangen behartigen van couveuseouders en couveusekinderen

Wij behartigen de belangen van ouder en kind vanuit de ervaringen die zij hebben opgedaan. We willen dat de zorg zich blijft ontwikkelen en steeds beter wordt. Onze stem kan daarbij helpen. De rol van onze patiëntenorganisatie is de afgelopen 40 jaar daarin sterk veranderd. Waar we vroeger vooral gericht waren op voorlichting, lotgenotencontact en (politieke) belangenbehartiging, spelen we nu ook een actieve rol in wetenschappelijk onderzoek, richtlijnontwikkeling en beleid.

Lotgenoten

Het kan fijn zijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt als jij. Om erkenning en herkenning te vinden bij anderen. Hoewel jouw omgeving vast zo goed mogelijk zich probeert in te leven, kan je het pas echt volledig begrijpen als je zelf het hebt meegemaakt. Daarom biedt Care4Neo mogelijkheden aan couveuseouders en ex-prematuren om in contact te komen met lotgenoten. Iedereen die andere couveuseouders wil ontmoeten, krijgt zowel online als offline deze mogelijkheid. Wij organiseren diverse bijeenkomsten in samenwerking met veel ziekenhuizen.
Online kun je je aanmelden bij onze besloten facebookgroepen. De groep Neo Kanjers is bedoeld voor ouders van prematuur, dysmatuur en/of ziek geboren kinderen, die in contact willen komen met lotgenoten, maar ook voor mensen in hun omgeving, die hier in hun familie of vriendenkring mee te maken hebben of krijgen. Voor ouders van schoolgaande kinderen kunnen ouders elkaar online treffen in de besloten groep Grote Kanjers.

Je kan jouw verhaal en emoties ook kwijt via onze social media kanalen of in ons magazine Kleine Maatjes. Lees hier ervaringen van andere ouders en ex-prematuren. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen of mailen.

Sluiten