Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Familie en vrienden

Familie & Vrienden

Familie en vrienden weten meestal niet precies wat je meemaakt, maar staan vaak wel klaar om je te helpen. Maar hoe ze dat het beste kunnen doen, vinden ze soms nogal lastig. Omdat jijzelf in de rollercoaster van de neonatologie zit, is het ook niet raar als je niet direct een antwoord klaar hebt voor hen. Daarom helpen we je graag op weg met onderstaande tips.

Voorbeelden van taken waarmee je geholpen kan zijn

  • Oppassen
  • Ziekenhuisritjes
  • Koken
  • De was (opvouwen)
  • Kinderkamer schilderen
  • Andere familieleden en vrienden informeren
  • Boodschappen halen

Boekentips voor broertjes/zusjes

Het krijgen van een broertje of zusje is vaak al heel spannend voor een kind. De hele gezinssituatie verandert en hij of zij moet vaak wennen aan de nieuwe rollen. Maar als de baby dan ook nog eens langer in het ziekenhuis moet blijven en papa en mama daar vaak moeten zijn, kan het gebeuren dat een ouder kind helemaal van slag kan raken.

Gelukkig bestaan er steeds meer (prenten)boekjes voor deze doelgroep. In de boekjes wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd wat er allemaal bij kan komen kijken tijdens een verblijf op de neonatologie/NICU.

Onze tips

Hoera, ik heb een zusje/broertje – Bertine Brookhuis (tijdelijk niet leverbaar)
Een prentenboek voor kinderen die een te vroeg en/of ziek geboren zusje hebben gekregen. Met dit prentenboek kun je op een luchtige manier aandacht besteden aan alle toeters en bellen die het zusje omringen. Niets om bang van te worden.
https://www.neobaby.nl/hoera-ik-heb-een-broertje.html
https://www.neobaby.nl/hoera-ik-heb-een-zusje.html

Het vroege vogeltje – Stichting Earlybirds

Het prentenboek vertelt het verhaal van wat een vroeg vogeltje allemaal meemaakt samen met zijn of haar vader en moeder. We hopen dat ouders zich herkennen in het verhaal, zodat ze voelen dat ze niet alleen zijn. Met dit prentenboek kunnen ze vrienden, familie, broertjes en zusjes laten zien en lezen wat er allemaal komt kijken bij een vroeggeboorte en wat het met je doet.
https://stichtingearlybirds.nl/product/prentenboek-het-vroege-vogeltje/

Muisje in een glazen huisje – Chrisja Snijder
Een prematuur broertje of een prematuur zusje, wat is dat? Soms valt dit moeilijk uit te leggen aan kleine kinderen. Dit boekje gaat over Mila die een te vroeg geboren zusje krijgt. Haar zusje moet nog in het ziekenhuis blijven en ligt daar in een glazen huisje. Er wordt op een ontzettend makkelijke maar mooie manier uitgelegd wat er met haar zusje aan de hand is. Zodat ook de allerkleinste dit makkelijk kunnen begrijpen. Zodat dit een hulpmiddel zal zijn voor vele ouders.
https://www.bol.com/nl/nl/p/muisje-in-een-glazen-huisje-een-prematuur-zusje/9300000041366538/

Kleurboek Care4Neo
Ook wij bieden ouders een hulpmiddel voor het verwerken van alle indrukken voor broertjes en zusjes, het Care4Neo kleurboek. Vraag er naar bij ons secretariaat via info@care4neo.nl.

Sluiten