Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Wereld Prematurendag

Wereldprematurendag Banner NL 2

Wereld Prematurendag

Op 17 november is het wereldwijd Wereld Prematurendag (WPD). Rondom deze dag organiseren wij al jaren “de Week van het Couveusekind”, want het gaat om ALLE kinderen die direct na hun geboorte in het ziekenhuis worden opgenomen.

Op deze dag steken we ouders in de ziekenhuizen een hart onder de riem, zetten de zorgverleners in het zonnetje en zorgen online voor meer bekendheid, begrip en bewustwording voor velen “buiten deze wereld”.

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 11.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Wereld Prematurendag - Care4Neo PosterElfduizend te vroeg geboren kinderen betekent duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een achtbaan: voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint deze achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld drie kinderen in een kleuterklas te vroeg zijn geboren, is het voor velen een onbekende wereld. Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft. En daarom is het jaarlijks op 17 november Wereld Prematuren Dag (WPD) en de Week van het Couveusekind rondom deze dag.

Omdat deze achtbaan niet in een paar zinnen te vatten is, hebben we ook dit jaar vele activiteiten en acties om de bewustwording, het begrip en de bekendheid te vergroten.

Landelijk hebben we de poster verspreid naar alle (ruim 75!) neonatologie-afdelingen om de aandacht hierop te vestigen.

Wereld Prematurendag - Inpakken

Al vele jaren en dus ook dit jaar wordt ons magazine Kleine Maatjes verspreid naar alle ziekenhuizen, zodat de ouders kracht en herkenbaarheid kunnen putten uit o.a. de vele ervaringsverhalen.

Wereld Prematurendag - GelukspoppetjesDeze ouders krijgen ook allemaal een handgemaakte gelukspoppetje. Deze 1700 (!) poppetjes werden door de vrijwilligers van Care4Neo met veel liefde in de afgelopen maanden gemaakt.

Onze vele vrijwilligers zijn dit jaar extra creatief geweest met hun activiteiten in de ziekenhuizen, omdat een high tea, lunch of terugkomdag vanwege de Coronamaatregelen dit jaar helaas niet door mogen gaan. Gevulde goodiebags, verpakte lekkernijen, een videoboodschap voor de ouders; op vele manieren hebben onze vrijwilligers zich weer ten volle ingezet.

Wereld Prematurendag - Paarse muisjesOm de 2000 zorgverleners in het zonnetje te zetten, bieden we een lekker kopje thee met een stroopwafel aan (gesponsord door Daelmans Stroopwafels).

De ouders in de ziekenhuizen èn de zorgverleners krijgen unieke Paarse Muisjes om in ziekenhuizen door heel Nederland tóch een feestelijk beschuitje te kunnen eten. Lees meer over deze actie.

Wereld Prematurendag - Erasmusbrug kleurt paarsEn laten we vooral niet vergeten dat over de hele wereld gebouwen paars kleuren: paars is de kleur van prematuriteit. Voorgaande jaren kleurden in Nederland de Erasmusbrug in Rotterdam en het Ziggodome in Amsterdam paars om aandacht te vragen voor deze speciale dag".

We posten alle activiteiten en nieuwsberichten overzichtelijk op deze facebookpagina en op dit instagramaccount. Volg en deel deze berichten en vergeet ons niet te taggen, zodat we ook jouw activiteit in het ziekenhuis of daarbuiten kunnen delen!

Wereld Prematurendag in het nieuws

14 weken te vroeg geboren

dinsdag 17 november 2020 13:12 Vandaag is het Wereld Prematurendag. Een dag waarop we aandacht vragen voor te vroeg geboren kinderen. Iemand die weet welke impact te vroeg geboren kinderen heeft is Ilona Jochems (40), voorzitter Care4Neo (voorheen Vereniging van Ouders van Couveusekinderen). lees verder

Arie Boomsma in gesprek met couveusemoeder

maandag 16 november 2020 23:03 Speciaal voor Wereld Prematuren Dag ging Arie Boomsma in gesprek met een van onze vrijwilligers en tevens couveusemoeder. Alberdien vertelt in het kort haar verhaal over de achtbaan die zij ... lees verder

Paarse Muisjes voor alle couveuseouders op 17 november

donderdag 12 november 2020 13:47 Amsterdam, 12 november 2020 – Veer-Krachtige Ouders, Care4Neo en Koninklijke De Ruijter slaan op Wereld Prematurendag 2020 de handen ineen om ouders van te vroeg, licht en/of ziek geboren kinderen een hart onder de riem te steken. De traditionele viering van de geboorte van hun kindje schiet er namelijk vaak bij in. Daarom ontvangen circa 1.700 couveuseouders en 2.000 zorgverleners unieke Paarse Muisjes om op 17 november in ziekenhuizen door heel Nederland tóch een feestelijk beschuitje te kunnen eten. lees verder

Als je kindje veel te vroeg geboren wordt: 'Hij paste op mijn handpalm'

vrijdag 30 oktober 2020 14:08 17 november is het Wereld Prematuren Dag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor te vroeg geboren kinderen en hun ouders. 1 op de 10 kinderen komt te vroeg – vóór 37 weken zwangerschap – ter wereld, en dat is voor ouders vaak ingrijpend. "Van een roze wolk was geen sprake." lees verder
Sluiten