Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Wereld Prematurendag

Wereldprematurendag Banner NL 2

Wereld Prematurendag

Ruim 7 procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 11.000 te vroeg geboren baby’s. Een vroeggeboorte heeft enorme impact op de gehele familie. Ieder jaar op 17 november vindt Wereld Prematurendag plaats. Op deze dag vergroten wij de bewustwording rondom vroeggeboorte.

Het doel van Care4Neo is ouders van couveusekinderen een steuntje in de rug te geven. Dit betekent dat we op deze dag niet alleen aandacht vragen voor te vroeg geboren (prematuur) kinderen maar ook voor te licht geboren (dysmatuur) en ziek geboren kinderen.

Op Wereld Prematurendag steken we ouders in de ziekenhuizen een hart onder de riem, zetten de zorgverleners in het zonnetje en zorgen online voor meer bekendheid, begrip en bewustwording voor velen “buiten deze wereld”.

De gevolgen van vroeggeboorte

11.000 baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Dit betekent ook duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een achtbaan: voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint deze achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld in iedere kleuterklas een te vroeg geboren kindje zit, is het voor velen een onbekende wereld. Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft.

Bewustwording, begrip en bekendheid 

Omdat deze achtbaan niet in een paar zinnen te vatten is, hebben we ook dit jaar vele activiteiten en acties om de bewustwording, het begrip en de bekendheid te vergroten.

We posten alle activiteiten en nieuwsberichten overzichtelijk op deze facebookpagina en op dit instagram account. Volg en deel deze berichten en vergeet ons niet te taggen (@care4neo), zodat we ook jouw activiteit in het ziekenhuis of daarbuiten kunnen delen!

Wat doet Care4Neo tijdens WPD?

Tijdens Wereld Prematurendag organiseert Care4Neo diverse activiteiten waarmee we bewustwording, bekendheid en begrip rondom vroeggeboorte vergroten. Wat we tijdens Wereld Prematurendag allemaal doen, zetten we voor je op een rij.

Acties in de ziekenhuizen

In diverse ziekenhuizen door het hele land wordt op deze dag veel georganiseerd. Daarnaast worden bij alle 73 neonatologieafdelingen pakketten van Care4Neo afgeleverd. In deze pakketten zitten onder andere de nieuwste editie van ons magazine Kleine Maatjes (voorzien van flyer) en 2 posters.

Een uniek presentje voor de zorgkanjers

Dit jaar ontvangen de neonatologie verpleegkundigen een presentje. Wat dat precies is, houden we nog even geheim...

De eerste live ontmoetingsochtend

Onze vrijwilliger Lydia van Hooren organiseert dit jaar tijdens Wereld Prematurendag een ontmoetingsochtend in het wijkcentrum van Hoorn. Hier zijn ouders van kinderen die een moeilijke start hadden welkom om ervaringen uit te wisselen. Het maakt niet uit of je kind nog in het ziekenhuis verblijft of al 4, 10 of 25 jaar oud is. Iedereen is welkom! 

Flyer ontmoetingsochtend wpd 2023

Social Media actie 'P voor Prematuren'

Ook dit jaar voeren we de P voor Prematuren social media actie. We vragen iedereen die een relatie heeft met vroeggeboorte, in welke vorm dan ook, om met de hand een P te maken en hier een foto of filmpje van te maken.
Maak je een filmpje? Vertel dan in het filmpje wat jouw relatie is met prematuriteit.
Maak je een foto? Vertel dit dan in de tekst bij de foto.

Deel jouw foto of filmpje tussen 12 en 17 november via Facebook en/of Instagram en gebruik de volgende hashtags #wereldprematurendag #pvoorprematuren #care4neo. En wil je ons taggen (@Care4Neo)?

Kleurplaat actie voor kinderen

Ook jouw kindje kan op een leuke manier meedoen met deze actie. Care4Neo heeft hiervoor een kleurplaat ontwikkeld. De ingekleurde kleurplaat kun je ook delen via jouw social media profiel. Gebruik de hashtags #care4neo #wereldprematurendag en tag @Care4Neo!

Samen zorgen we voor meer bekendheid over prematuriteit!

Sluiten