Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Wereld Prematurendag

Wereldprematurendag Banner NL 2

Wereld Prematurendag

Ruim 7 procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 11.000 te vroeg geboren baby’s. Een vroeggeboorte heeft enorme impact op de gehele familie. Ieder jaar op 17 november vindt Wereld Prematurendag plaats. Op deze dag vergroten wij de bewustwording rondom vroeggeboorte.

Het doel van Care4Neo is ouders van couveusekinderen een steuntje in de rug te geven. Dit betekent dat we op deze dag niet alleen aandacht vragen voor te vroeg geboren (prematuur) kinderen maar ook voor te licht geboren (dysmatuur) en ziek geboren kinderen.

Op Wereld Prematurendag steken we ouders in de ziekenhuizen een hart onder de riem, zetten de zorgverleners in het zonnetje en zorgen online voor meer bekendheid, begrip en bewustwording voor velen “buiten deze wereld”.

De gevolgen van vroeggeboorte

11.000 baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Dit betekent ook duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een achtbaan: voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint deze achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld in iedere kleuterklas een te vroeg geboren kindje zit, is het voor velen een onbekende wereld. Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft.

Bewustwording, begrip en bekendheid 

Omdat deze achtbaan niet in een paar zinnen te vatten is, hebben we ook dit jaar vele activiteiten en acties om de bewustwording, het begrip en de bekendheid te vergroten.

We posten alle activiteiten en nieuwsberichten overzichtelijk op deze facebookpagina en op dit instagram account. Volg en deel deze berichten en vergeet ons niet te taggen (@care4neo), zodat we ook jouw activiteit in het ziekenhuis of daarbuiten kunnen delen!

Wat doet Care4Neo tijdens WPD?

Tijdens Wereld Prematurendag organiseert Care4Neo diverse activiteiten waarmee we bewustwording, bekendheid en begrip rondom vroeggeboorte vergroten. Wat we tijdens Wereld Prematurendag allemaal doen, zetten we voor je op een rij.

Zo veel mogelijk gebouwen in het paars verlichten

Paars is de mengkleur van blauw en roze en staat symbool voor vroeggeboorte. Tijdens Wereld Prematurendag proberen we zoveel mogelijk gebouwen in Nederland het paars verlicht te krijgen. 

Acties in de ziekenhuizen

In diverse ziekenhuizen door het hele land wordt deze dag veel georganiseerd. Op alle 76 couveuseafdelingen worden pakketten door vrijwilligers van Care4Neo overhandigd. In deze pakketten zit onder andere de nieuwste editie van ons magazine Kleine Maatjes, posters, flyers en een leuke verrassing. 

Social media actie ‘P voor Prematuren’

Tot slot organiseren we een social media actie, dit jaar in het thema ‘P voor Prematuren'. We vragen iedereen mee te doen met deze actie. Meedoen kan door met jouw hand een P te maken en dit vast te leggen op met een foto of op video. In de video vertel je wat jouw relatie is met prematuriteit. Kies je ervoor om een foto te maken? Dan plaats je hier een begeleidende tekst bij waarin je uitlegt wat jouw relatie is met prematuriteit. 

Wil je ons taggen en de volgende hashtags geruiken?
#wereldprematurendag #pvoorprematuren #care4neo

Ook jouw kindje kan op een leuke manier meedoen met deze actie. Care4Neo heeft een kleurplaat ontwikkeld. De ingekleurde kleurplaat kun je ook delen via jouw social media profiel. 

Samen zorgen we voor meer bekendheid over prematuriteit! 

Sluiten