Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Wereld Prematurendag

Wereldprematurendag Banner NL 2

Wereld Prematurendag

Ruim 7 procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 11.000 te vroeg geboren baby’s. Een vroeggeboorte heeft enorme impact op de gehele familie. Ieder jaar op 17 november vindt Wereld Prematurendag plaats. Op deze dag vergroten wij de bewustwording rondom vroeggeboorte.

Het doel van Care4Neo is ouders van couveusekinderen een steuntje in de rug te geven. Dit betekent dat we op deze dag niet alleen aandacht vragen voor te vroeg geboren (prematuur) kinderen maar ook voor te licht geboren (dysmatuur) en ziek geboren kinderen.

Op Wereld Prematurendag steken we ouders in de ziekenhuizen een hart onder de riem, zetten de zorgverleners in het zonnetje en zorgen online voor meer bekendheid, begrip en bewustwording voor velen “buiten deze wereld”.

11.000 baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Dit betekent ook duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een achtbaan: voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint deze achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld in iedere kleuterklas een te vroeg geboren kindje zit, is het voor velen een onbekende wereld. Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft.

Omdat deze achtbaan niet in een paar zinnen te vatten is, hebben we ook dit jaar vele activiteiten en acties om de bewustwording, het begrip en de bekendheid te vergroten.

We posten alle activiteiten en nieuwsberichten overzichtelijk op deze facebookpagina en op dit instagram account. Volg en deel deze berichten en vergeet ons niet te taggen (@care4neo), zodat we ook jouw activiteit in het ziekenhuis of daarbuiten kunnen delen!

Every touch is huge!

Care4Neo en Pampers gaan rondom Wereld Prematurendag een samenwerking aan. Pampers is bezig met het opzetten van een campagne over vroeggeboorte en als onderdeel van deze campagne wil Pampers het belang van huid op huid contact verder onder de aandacht brengen. Pampers heeft Care4Neo gevraagd om onze kennis over dit onderwerp te delen. Dit gaan we onder andere doen door het Pampers Instagram account op vrijdag 19 november een dag over te nemen.

En dat is niet alles, want Pampers doneert ook nog eens startbedrag €21.000 aan Care4Neo en Vrienden UMC Utrecht Wilhelmina kinderziekenhuis voor prematurenzorg én doneert ook nog eens een extra bedrag per pak Pampers dat tussen 8 en 12 december wordt gekocht op bol.com. We bedanken Pampers voor deze mooie donatie!

Help jij mee?

Wil jij bijdragen aan het verhogen van de donatie die Care4Neo en Vrienden UMC Utrecht Wilhelmina kinderziekenhuis ontvangen van Pampers? Je kunt meehelpen door tussen 8 en 12 november een pak Pampers te kopen via Bol.com. Klik hieronder voor de actiepagina.

1 pak Pampers=1 donatie

Wat doet Care4Neo tijdens WPD?

Tijdens Wereld Prematurendag organiseert Care4Neo diverse activiteiten waarmee we bewustwording, bekendheid en begrip rondom vroeggeboorte vergroten. Wat we tijdens Wereld Prematurendag allemaal doen, zetten we voor je op een rij.

Zo veel mogelijk gebouwen in het paars verlichten

Paars is de mengkleur van blauw en roze en staat symbool voor vroeggeboorte. Tijdens Wereld Prematurendag proberen we zoveel mogelijk gebouwen in Nederland het paars verlicht te krijgen. 

Het congres over vroeggeboorte (verzet naar 12 april)

Helaas kan door de nieuwe Covid-maatregelen dit congres niet plaatsvinden tijdens Wereld Prematurendag. Het congres in het Erasmus MC over de gevolgen van vroeggeboorte wordt verplaatst naar 12 april 2022. Hou onze socials in de gaten voor meer informatie. 

Buidelactie voor het Emma kinderziekenhuis

Tijdens Wereld Prematurendag gaan twee moeders 24 uur lang buidelen in het Emma kinderziekenhuis om geld in te zamelen voor nieuwe comfortabele stoelen op de nieuwe afdeling. De moeders willen 9000 euro ophalen, voor drie buidelstoelen. Help jij mee door een donatie te maken?

Acties in de ziekenhuizen

Ook in de andere ziekenhuizen wordt deze dag veel georganiseerd. Op alle 76 couveuseafdelingen worden pakketten door vrijwilligers van Care4Neo overhandigd. In deze pakketten zit onder andere de nieuwste editie van ons magazine Kleine Maatjes, posters, flyers en een leuke verrassing. 

Social media actie ‘wij maken een P’

Tot slot organiseren we een social media actie, dit jaar in het thema ‘wij maken een P’. We vragen bekende Nederlanders mee te doen met deze actie en natuurlijk vragen we ook jou om mee te doen. 

Maak jij ook een P voor Prematuren?

Deel jouw verhaal en help ons om de bewustwording, begrip en bekendheid rondom prematuren te vergroten!
Benieuwd wat we dit jaar bedacht hebben? En hoe jij dit jaar mee kan doen? lees verder

Sluiten