Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

« Terug

Stimuleringsprijs 2021 is uitgereikt aan Gerda Stam

Stimulatieprijszondag 05 december 2021

Vorig jaar werd de stimulatieprijs voor het eerst uitgereikt. Dit jaar kreeg de jury van de Richard de Leeuwprijs opnieuw de eer om een stimulatieprijs uit te reiken. Deze keer aan Gerda Stam, verpleegkundig specialist in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht.

StimulatieprijsGerda zet zich in voor te vroeg, te licht, ziek en op tijd geboren kinderen en hun ouders. Ze is initiatiefnemer van het PreVOS zorgpad, waarmee ze ervoor heeft gezorgd dat prematuur geboren kinderen in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht vervroegd met ontslag kunnen met partiele sondevoeding. Met het PreVOS zorgpad worden ouders thuis begeleid door middel van videoconsulten, die door Gerda en collega-verpleegkundigen worden verzorgd, thuiszorg en zo nodig door een prelogopedist. Zo is het mogelijk dat kinderen nu al vanaf 35 weken PMA naar huis toe mogen. Gezinnen worden op deze manier eerder herenigd, wat voor meer rust en binding zorgt. Daarnaast bevordert dit de empowerment bij ouders.

De PreVOS werkgroep die door Gerda geleid wordt is inmiddels zijn werkzaamheden aan het uitbreiden. Na ontslag kunnen pasgeboren kinderen binnenkort thuis intraveneus uitbehandeld worden met antibiotica. Wanneer ook dit succesvol geïmplementeerd is, gaat de werkgroep het geven van fototherapie thuis mogelijk maken.

Met de stimulatieprijs bedanken we Gerda voor haar enthousiasme en voor haar belangrijke bijdrage om vervroegd ontslag van kwetsbare pasgeboren kinderen op verantwoorde wijze te laten plaatsvinden. Ook bedanken we Gerda voor haar inzet voor verbetering van het nazorg traject.

 

« Terug

Nieuwsoverzicht

Wil jij jouw verhaal delen?

Algemeen - Document22januari Voor de aankomende editie van Kleine Maatjes zijn we opzoek naar verhalen van ouders die een randprematuren kind, een ziek geboren kind of een stilgeboren kind hebben gekregen. Is jouw kind rond de 32 weken geboren, is jouw kind ziek geboren (denk hierbij aan ademhalingsproblemen, een infectie) of is jouw kind voor, tijdens of vlak na de geboorte overleden en wil je jouw verhaal delen? lees verder

PROTEA-studie: minder longproblemen door inname bacteriedeeltjes na vroeggeboorte?

QR code Protea Studie18januari Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben vaker luchtweginfecties en piepende ademhaling in het eerste levensjaar. Voorkomen van deze problemen is beter dan genezen. Dit geldt ook omdat luchtwegproblemen vroeg ik het leven een basis kunnen zijn voor een slechtere longgezondheid later in het leven. De PROTEA-studie onderzoekt of regelmatige inname van een poeder met bacteriedeeltjes deze problemen kan verminderen of voorkomen. lees verder

Veilig overplaatsen van de NICU naar een perifeer ziekenhuis: informeren en voorbereiding van ouders

18januari Als pasgeboren kinderen opgenomen liggen op de neonatale intensive care afdeling (NICU) is dit een hele spannende, ingrijpende periode voor ouders. Gelukkig herstellen de meeste kinderen zodat overplaatsing naar een regionaal ziekenhuis zonder intensive care afdeling mogelijk wordt. lees verder

Agenda

 1. Uitnodiging Minisymposium Prematurendag

  12 april

  Op woensdagavond 17 november 2021, dus op Wereld Prematurendag, zou in het Erasmus MC een minisymposium georganiseerd worden over de gevolgen van vroeggeboorte. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege COVID-19 restructies, daarom is een nieuwe datum bepaald: 12 april 2022.

  In de bijlage vind je het overzicht van de avond, aangeboden door NICU Erasmus MC en Care4Neo.

  Sprekers op de avond zijn onderzoeker Sabrina Twilhaar en dokter Lidewij Visser. Er worden fragmenten van interviews getoond, er is een panel-gesprek, en ook wordt de Richard de Leeuwprijs uitgereikt.

  Het is mogelijk fysiek aanwezig te zijn na aanmelding, het symposium digitaal live te volgen of later een opname terug te kijken.

Sluiten