Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

« Terug

Moedermelk en het immuunsysteem

borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor pasgeboren kinderen. Het voedt je baby niet alleen, maar beschermt hem ook. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder kans op infecties, waaronder luchtweginfecties. Moedermelk bevat allerlei levende bestanddelen, waaronder stamcellen, witte bloedlichaampjes, bacteriën, maar ook andere stoffen zoals antistoffen, enzymen en hormonen. Dit draagt allemaal bij aan de bestrijding van infecties en een gezonde ontwikkeling.

Aan het begin van de coronacrisis werd al snel de vraag gesteld of vrouwen met een corona infectie hun kind nog wel aan de borst mochten leggen. Als het kind aan de borst drinkt, is het natuurlijk onmogelijk om afstand te houden en is er daardoor mogelijk een kans om je kind te besmetten. Maar aan de andere kant, bevat moedermelk ook allerlei belangrijke stoffen, die het kind mogelijk kan beschermen tegen corona. Daarnaast is afstand houden binnen één huishouden altijd al ingewikkeld. Een groot onderzoek uit New York heeft laten zien dat kinderen die aan de borst drinken bij een moeder die besmet is met het coronavirus nauwelijks besmet worden en dat diegene die toch besmet worden bijna geen klachten krijgen.  

Antistoffen tegen corona

Het is natuurlijk heel interessant hoe dit precies werkt. De Nederlandse Moedermelkbank heeft meerdere studies gedaan naar antistoffen tegen het coronavirus in de moedermelk. Hieruit is gebleken dat er antistoffen tegen het coronavirus in de moedermelk zitten bij vrouwen die het coronavirus hebben gehad. Deze antistoffen blijven ten minste vijf maanden in de melk aanwezig, bij een enkeling zelfs langer. Uit laboratoriumtesten blijkt dat de moedermelk met antistoffen het SARS-CoV-2 virus effectief kan bestrijden.

borstvoedingNog veel interessanter is dat ook de melk zonder antistoffen het redelijk goed doet. Daaruit blijkt dat er naast de antistoffen ook nog andere belangrijke stoffen in de melk zitten die het virus aanpakken. In moedermelk zit bijvoorbeeld lactoferrine en transferrine. Bacteriën hebben ijzer nodig om zich te vermenigvuldigen en deze twee eiwitten zorgen ervoor dat de bacteriën ijzer niet goed op kunnen nemen, waardoor ze minder goed kunnen groeien. Daarnaast zitten er eiwitten in de melk, bijvoorbeeld lysozym, die de groei en vermenigvuldiging van virussen remt. Deze stoffen dragen samen met nog allerlei andere stoffen bij aan de afweer van het kind.

Stress ten tijde van corona

De coronacrisis kan een stressvolle tijd zijn voor zwangere vrouwen en pas bevallen moeders. Aan de hand van een vragenlijst en een plukje haar, waarin het stresshormoon bepaald kan worden, gaan de onderzoekers kijken wat de invloed van de coronacrisis op deze vrouwen is. Daarnaast gaan zij bekijken wat de invloed van stress is op de antistoffen in de melk. Sommige studies laten zien dat stress ervoor zorgt dat er minder antistoffen in de melk zitten, terwijl andere studies precies het tegenover gestelde laten zien. De meeste studies zijn in relatief kleine groepen uitgevoerd. De Nederlandse Moedermelkbank heeft nu melk verzameld van bijna 2500 vrouwen en daarom hebben we nu de mogelijkheid om dit in een grote groep vrouwen goed uit te zoeken.

Vaccinatie tegen corona

In januari zijn wij in Nederland begonnen met het vaccineren tegen corona. In alle onderzoeken naar de vaccins zijn zwangere en borstvoedende vrouwen niet meegenomen. Hierdoor is er weinig bekend over het effect van het vaccin in deze groepen. De Nederlandse Moedermelkbank zoekt momenteel uit hoe de antistoffen zich ontwikkelen in de melk nadat een vrouw is ingeënt tegen het coronavirus.

De potentie van moedermelk

Alle onderzoeken samen geven de enorme potentie van moedermelk weer. Dat is iets waar de Nederlandse Moedermelkbank verder onderzoek naar blijft doen, want er zijn nog veel nare ziektes waarbij moedermelk een beschermende of genezende rol kan spelen.

« Terug

Sluiten