Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Ouders gezocht voor een onderzoek naar peer support op de NICU

Algemeen - Documentvrijdag 17 mei 2024 09:49

Het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC is op zoek naar ouders die mee willen doen aan een onderzoek waarbij we een Peer support programma voor ouders op de NICU willen ontwikkelen (het PEERspective-project).

Peer support

Het zorgmodel Family Integrated Care (FICare) wordt steeds een bekender begrip binnen de Neonatologie. Dit model bestaat uit vier belangrijke pijlers waarvan het bieden van psychosociale steun er één van is. Psychosociale steun kan geboden worden door zorgverleners (o.a. maatschappelijk werkers en psychologen) maar kan ook worden aangevuld met peer support. Peer support is het ondersteunen van ouders die ‘nu’ het leven op de NICU meemaken, door ouders die deze ervaring al hebben meegemaakt (ervaringsdeskundigen). Peer support kan ook onderling tussen ouders op de NICU plaatsvinden.

Doel van het project

Het doel van het onderzoeksteam is om een peer support programma te ontwikkelen voor ouders op NICU in samenwerking met ervaringsdeskundigen en zorgverleners van de NICU.

Welke ouders zoeken wij?

Ouders waarvan hun kind(eren) minimaal een jaar geleden opgenomen is geweest op een NICU.

Waarom zoeken wij ouders?

Ouders die al een NICU ervaring hebben zijn onmisbaar binnen het project. Vragen over de behoefte aan steun en wanneer dit het beste geboden kan worden, zijn voorbeelden van onderdelen waar alleen een ouder antwoord op kan geven.

Wat gaan we precies doen?

Er zullen vijf groepsgesprekken gehouden waarin ouders en zorgverleners met elkaar in gesprek gaan over de verschillende onderdelen van peer support en hoe het uiteindelijke programma geïmplementeerd kan worden. Elke bijeenkomst zal ongeveer 2 uur duren. Vier bijeenkomsten zullen plaatsvinden in juni t/m september 2024. De laatste vindt plaats in september 2025, aan het eind van het project. De eerste groepsbijeenkomst voor ouders staat gepland op dinsdag 25 juni op locatie AMC (Meibergdreef) van het Amsterdam UMC.

Interesse?

Heeft u vragen of wilt u meedoen aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met April Pascual (PhD-student) via a.pascual@amsterdamumc.nl

« Terug

Sluiten