Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

Care4Neo betrokken bij preSAFE studie

vrijdag 04 augustus 2023 20:00

Afgelopen winter hebben we online een survey uitgezet voor de bereidheid tot deelname aan de preSAFE studie. De preSAFE studie onderzoekt of het antibioticagebruik na de geboorte bij te vroeg geboren geboren kinderen op een veilige manier vermindert kan worden. We zijn heel blij om te kunnen melden dat deze studie een subsidie heeft gekregen van ZonMW. Care4Neo is lid van de projectgroep, we verzorgen het ouder en kind perspectief.

Onnodig antibiotica gebruik bij te vroeg geboren kinderen voorkomen

Het projectteam onder leiding van neonatoloog Douwe Visser (AUMC) onderzoekt of het mogelijk is het antibioticagebruik bij te vroeg geboren kinderen te halveren. Dit is belangrijk, omdat gebruik van antibiotica vroeg in het leven negatieve gevolgen kan hebben. Antibioticagebruik na de geboorte kan leiden tot complicaties op de korte termijn (darmontsteking, late sepsis, sterfte) en lange termijn (astma, allergie, obesitas).

De Nederlandse richtlijn

Op basis van de Nederlandse richtlijn krijgt meer dan 85% van de te vroeg geboren kinderen direct na de geboorte antibiotica toegediend vanwege het risico op een infectie met een bacterie. Echter, slechts 1 op de 70 van deze kinderen heeft daadwerkelijk een infectie.

Een nieuwe biomarker meten

Door een stofje (een biomarker) genaamd presepsin in het bloed te meten is vast te stellen of het kind een ontsteking heeft. De presepsin-waarde kan binnen 4 uur na de geboorte uit bloed uit de navelstreng worden gemeten. Verwacht wordt aan te tonen dat er de helft minder antibiotica kan worden gegeven, zonder daarbij kinderen te missen die wel daadwerkelijk een infectie hebben.

Wil je meer weten, neem contact op Sylvia Obermann: wetenschap@care4neo.nl

« Terug

Sluiten