Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

« Terug

Dagboek van een gastles

Gastlessen.png

Wat komt er allemaal kijken bij het voorbereiden en geven van een gastles? Onze vrijwilliger neemt jullie vandaag mee met de voorbereiding en uitvoering van haar gastles in het LUMC.

8 september 2021

Er komt een mail binnen vanuit de lesplanning van het LUMC met het verzoek om een gastles te verzorgen op 19 mei 2022. De gastles zal worden gegeven aan studenten Obstetrie en Neonatologie verpleegkundigen HCN ICN. Tijdens deze module staat het thema “ouder(s) aan het woord” centraal. Vanuit de coördinator gastlessen wordt er gezocht naar een vrijwilliger die deze gastles kan en wilt verzorgen.

9 september 2021

Er is een vrijwilliger gevonden die de gastles kan verzorgen en dit wordt teruggekoppeld aan het LUMC. 

19 april 2022

De presentatie wordt gemaakt/aangevuld die zal worden gebruikt tijdens de gastles. Hierin staat een korte introductie over Care4Neo, het verhaal van de vrijwilliger (de ouder in dit geval) ondersteund door foto’s en 2 korte filmpjes, top 10 pijnlijke opmerkingen die ouders van een couveusekindje vaak te horen krijgen en tips voor de verpleegkundigen (wat heeft ouders geholpen of waar kijken zij graag op terug).
Wij nemen vaak een pakketje mee naar de gaslessen om dit tastbaarder te maken, denk hierbij aan een romper maat 44, een prematuur speentje, monitor snoertjes, luiertjes in verschillende maten en informatie over Care4Neo. In dit geval weet deze doelgroep heel goed hoe klein en kwetsbaar deze kinderen zijn omdat zij hier al mee te maken hebben in hun dagelijkse werkzaamheden. Andere doelgroepen, bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers, hebben hier vaak nog geen ervaring mee en vinden het vaak fijn en bijzonder om deze spulletjes te kunnen zien en aanraken van dichtbij. 

4 mei 2022

De exacte details voor de gastles komen binnen vanuit het LUMC. Hierin staat aangegeven wat de huidige Corona maatregelen zijn, het aantal deelnemers en de exacte locatie.

17 mei 2022

De presentatie wordt nog op de mail gezet als back-up, je weet het nooit stel dat de laptop niet werkt, niet aangesloten kan worden op het digitale board etc.

18 mei 2022

De route wordt opgezocht naar het LUMC en de exacte locatie van de gastles.

19 mei 2022 

11:45 uur    ik stap in de auto naar het LUMC. Het is een lange rit maar zo kan ik mijzelf mentaal voorbereiden.
12:30 uur    aankomst bij het LUMC
12:45 uur    aankomst bij het lokaal, ik kan alvast mijn computer aansluiten op het digitale bord en krijg een kop thee
13:00 uur    de gastles kan eindelijk beginnen, 19 studenten zijn hierbij aanwezig
14:40 uur    eind van de gastles
15:00 uur    ik rij moe maar voldaan van de positieve reacties terug naar huis

Het blijft bijzonder om deze gastlessen te mogen verzorgen. In dit specifieke geval het verhaal te mogen vertellen vanuit het perspectief van een ouder, een ervaringsdeskundige. Zo krijgen de verpleegkundigen te horen wat een impact zo’n vroeggeboorte heeft op het hele gezin op korte en lange termijn. Zij zien immers maar een klein dele van de vaak lange reis die deze kanjers afleggen. Het doe is naar huis gaan, met ontslag, wat ouders vaak (nog) niet weten is dat de reis dan pas echt begint. Op naar de volgende gastles!

« Terug

Sluiten