Ouders voor Ouders: een luisterend oor in het eerste jaar van jouw te vroeg of ziek geboren kindje
Marieke Schouten en Lydia van Hooren zijn bij Care4Neo vrijwilligers binnen het programma Ouders voor Ouders. Een programma waarbij zij zich inzetten om ouders in hun kracht te laten staan en te ondersteunen in het eerste jaar van hun te vroeg, te licht of ziek geboren kindje(s). In de periode dat het kindje nog opgenomen ligt in het ziekenhuis en na thuiskomst. Het Weer Thuis gesprek is één van de hulpbronnen dat deel uitmaakt van het Ouders voor Ouders programma. Marieke en Lydia stellen zich aan je voor en vertellen meer over hun bijdrage als facilitator van de Weer Thuis gesprekken.
Maak kennis met Marieke Schouten
‘’Ik ben Marieke en woon met mijn man en zoon Siem (6) in Amsterdam. Siem diende zich onverwacht aan met 30 weken en veel complicaties. In OLVG OOST, waar Siem lag, kwamen we in aanraking met het Family Integrated Care zorgconcept. Dit heeft ons als ouders echt empowered. Door de jaren heen hebben we wat uitdagingen gehad. Gevolgen van Siem zijn prematuriteit. Dit alles heeft hem gebracht waar hij nu staat. Een vrolijk, nieuws- en leergierig jongetje met energie, die dol is op voetbal en fietsen.
Gedurende de ziekenhuisperiode en daarna hadden we een paar mantra’s: ‘All is good’ en ‘We geven je alles, Siem, zodat jij je kunt ontwikkelen tot je volle potentie’. Het vertrouwen in jezelf, als ouder en in je kind(jes), zou ik graag willen overbrengen aan jullie, ouders die nu in deze situatie zitten. Dit doe ik als oudercontact voor ziekenhuis het OLVG en tijdens de Weer Thuis gesprekken als onderdeel van het programma Ouders voor Ouders. Samen met vele enthousiaste vrijwilligers staan we om jullie heen als je tegenwind ervaart, maar ook om successen te vieren.’’
Ontmoet Lydia van Hooren
‘’Ik ben Lydia van Hooren. Gelukkig getrouwd met Jordy en ik ben de trotse moeder van twee dochters, Siri en Nika. Siri is in 2008 geboren met 27 weken en drie dagen zwangerschap. De zwangerschap kwam al als een verassing en toen zij ook nog te vroeg werd geboren, stond mijn hele wereld op zijn kop. Haar couveusetijd was intens en ik heb een aantal hele spannende momenten met haar meegemaakt. Nu ruim 14 jaar later, gaat het redelijk goed met Siri. Als kind was zij rustig en gelaten, maar haar puberjaren brengen wat prikkelverwerkingsproblematiek met zich mee. Ook om die reden vind ik couveuse nazorg en het verkrijgen van kennis over hoe het prematuur geboren kinderen afgaat, ook ver na de vroeggeboorte, erg belangrijk. Een aantal jaar geleden was voor mij de tijd rijp om mijn ervaringen in te gaan zetten om ouders die ook een spannende periode met hun kind hebben meegemaakt te ondersteunen en een hart onder de riem te steken waar dat kan.
Ik ben dan ook enthousiast vrijwilliger bij Care4Neo!
Ik denk dat ik vooral wil luisteren, naar verhalen, naar gevoelens, naar ervaringen. Ik denk dat het delen van jouw verhaal én gehoord worden het meest helende is wat er is. Iedereen heeft een andere ervaring, maar er is ook zoveel overlap en herkenning. Ik heb zelf heel veel gehad aan dat luisterend oor en in levende lijven ondervonden dat er anderen zijn die dit ook hebben meegemaakt en er ook doorheen zijn gekomen. Dat vond ik heel fijn om te voelen. Maar ook dat je het soms nog moeilijk mag vinden en dat je gevoelens ertoe doen en er mogen zijn, dat hoop ik ook mee te geven aan andere ouders.’’
Hoe gaat een Weer Thuis gesprek eraan toe?
Marieke: “Het is donderdagavond acht uur. Het maandelijkse virtuele gesprek begint. Op mijn beeldscherm zijn een aantal vrouwen in gesprek. Het zijn moeders van wie, net als bij mij indertijd, hun kindje(s) te vroeg geboren zijn. Sommige ouders herken ik van eerdere gesprekken. Deze ouders zijn intussen weer thuis, maar het is duidelijk dat veel van hen nog vragen hebben en dat het 'landen’ na de ziekenhuisperiode niet altijd even gemakkelijk is. Ik herken het zo van toen ik in 2016 met mijn zoontje Siem thuiskwam. Enorm blij en opgelucht dat we hem mee naar huis mochten nemen na een intensieve en soms ook onzekere ziekenhuisperiode. Tegelijk ook wennend aan deze nieuwe situatie en het zelf moeten en kunnen doen. Nu, zes jaar later, ben ik blij dat ik als vrijwilliger bij Care4Neo en begeleider van onze maandelijkse Weer Thuis gesprekken er met een luisterend oor voor ‘ouders zoals ik’ kan zijn.“
Herkenbare gevoelens
Tijdens dit Weer Thuis gesprek worden diverse thema’s besproken die spelen bij de ouders sinds ze thuis zijn gekomen uit het ziekenhuis. Marieke: “In vrijwel elk gesprek komt het terugkijken op de ziekenhuisopnamen en de overgang naar huis aan de orde. Hoe ga jij hiermee om? En hoe is dit voor jouw partner die soms al weer aan het werk is, terwijl jij nog thuis bent met jullie kind? Ook doorlopende zorgen om de kleintjes worden steevast benoemd. Vragen als: ‘Is het normaal dat mijn kindje nog zo ligt te persen?’ of ‘Hoe doe je dat bij de eerste hapjes?’ komen uitgebreid aan bod. Soms gepaard met een zucht van verlichting: ‘oh wat fijn, dat heb jij dus ook’. Het wel en wee van de moeders is een terugkerend onderwerp. Over bijvoorbeeld: druk op jezelf leggen als de (borst)voeding niet lekker loopt of over het weer gaan werken en het brengen van jouw kindje naar de opvang. Hoe voel je je hieronder? Hoe ga je hiermee om? Dat vragen veel moeders zich af.”
Er niet alleen voor te staan
De Weer Thuis gesprekken leveren veel herkenning op bij de ouders. Marieke: ”Het gevoel dat zij niet alleen staan met hun gedachten en onzekerheden. Immers is er vaak niemand in hun directe omgeving die een dergelijk iets heeft meegemaakt. Gelukkig lijkt het vrij kunnen delen van hun ervaringen en vragen hen dan steun te geven. Elk verhaal is uniek, maar toch zijn er verbindende thema’s waarbij je elkaar kunt vinden en steun kunt ervaren. Het is nogal een achtbaan waarin je zit, als de geboorte van je kind niet gaat zoals je je had ingebeeld. Het doel van het Ouders voor Ouders programma is een luisterend oor en een reikende hand te bieden in of na een moeilijke periode.”
Bijzondere verhalen
Een uur later rondt ze het digitale Weer Thuis gesprek af en sluit ze haar laptop. “Na een Weer Thuis gesprek loop ik altijd nog even naar boven om naar Siem in zijn bedje te kijken. Het blijft bijzonder om de verhalen van andere ouders te horen. Hun zorgen of het welzijn van hun kinderen nu, het balanceren met al het andere dat in hun gezinnen gewoon doorloopt en ook het zelf bijkomen. ‘All is good’ is wat wij tegen onszelf indertijd dagelijks zeiden. Nu, zes jaar later, is het fijn er voor andere ouders te kunnen zijn en iets terug te geven na alle liefde en steun die wij toen uit onze omgeving hebben ontvangen.”
Over het Ouders voor Ouders programma
De drijvende krachten achter het Ouder voor Ouders programma en haar initiatieven zijn vaders en moeders die hetzelfde hebben meegemaakt en al in een andere fase zitten met hun kind(jes). Geen medisch specialisten, maar ervaringsdeskundigen die een veilige setting creëren om zo jouw verhaal te kunnen delen. Samen met deze betrokken en enthousiaste vrijwilligers zetten wij ons in voor ‘ouders zoals wij’.
Bijzonder aan het Ouders voor Ouders programma is dat Care4Neo dit programma niet alleen runt, maar in samenwerking met 13 Nederlandse ziekenhuizen* die betrokken zijn bij de neoPARTNER studie. Dit onderzoek focust zich op samenwerking met ouders van te vroeg, te klein of ziek geboren kindjes in het ziekenhuis. Een belangrijk onderdeel hierin is het zogenaamde ‘peer support’ of lotgenotensteun.
Voor Care4Neo bood de samenwerking met neoPARTNER een mooie kans: door samen met deze ziekenhuizen en het onderzoeksteam aan de slag te gaan, waren wij als Care4Neo niet alleen in staat om direct bij opname al onze steun (en felicitaties!) aan te bieden, maar ook om samen steeds beter te worden in het leveren van de juiste steun op het juiste moment. Samenwerking werd zelfs zo belangrijk gevonden, dat binnen Care4Neo een klein projectteam werd gecreëerd met het Ouders voor Ouders programma als resultaat. Op dit moment zijn meer dan 20 vrijwilligers betrokken bij het programma en plannen zijn in de maak om ook in andere ziekenhuizen aan de slag te gaan.
Wil je je inschrijven of meer weten over het Ouders voor Ouders programma? We vertellen je er alles over op deze pagina.
Wat houdt de NeoPARTNER studie eigenlijk in?
In het neoPARTNER onderzoek wordt gekeken hoe ouders van pasgeborenen het beste kunnen meedoen in de zorg voor hun kind in het ziekenhuis. Het onderzoek wordt gedaan op 13 (niet-academische) neonatologieafdelingen in Nederland. In die ziekenhuizen is het Family Integrated Care zorgconcept opgestart: een manier om ouders als gelijkwaardige partners in de zorg voor hun kind te betrekken. Er wordt gemeten wat het effect is van deze manier van zorg: ervaren ouders bijvoorbeeld minder stress tijdens de opname, en ontwikkelen de kinderen zich misschien beter? Care4Neo speelt een belangrijke rol in dit onderzoek en heeft niet alleen meegedacht over hoe het onderzoek moest worden opgezet, maar speelt met het Ouders voor Ouders programma ook een belangrijke rol in het Family Integrated Care zorgconcept.
* Enkel beschikbaar in het Amphia Ziekenhuis, Amstelland Ziekenhuis, Sint Antonius ziekenhuis, BovenIJ Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Franciscus Gasthuis, Juliana Kinderziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar, OLVG, Spaarne, Tergooi Medisch Centrum, Zaans Medisch Centrum
Archief
augustus 2024
juni
mei
december 2023
- 24-12-2023 - Hugo was ruim 2 jaar toen hij van de ene op de andere dag een hele heftige verkoudheid kreeg
- 24-12-2023 - Mijn zoon kreeg het RS-virus en belandde opnieuw op de NICU
- 24-12-2023 - Geen gewone verkoudheid
- 03-12-2023 - Ouders voor Ouders: een luisterend oor in het eerste jaar van jouw te vroeg of ziek geboren kindje