Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

« Terug

Overpeinzingen van een kraamvrouw

Dat er gevolgen zitten aan een vroeggeboorte voor een baby, kind of (jong)volwassene, daar is iedereen het wel over eens. Zo weten we dat te vroeg geboren kinderen eerder problemen kunnen ervaren in prikkel- en informatieverwerking, cognitieve ontwikkelingsproblemen en/of spraak-taalontwikkelingsproblemen. Om het nog maar niet te hebben over de fysieke aspecten zoals doofheid, cerebrale parese of maag-darmkanaalproblematiek. 

Als je dan gaat kijken naar de late gevolgen voor moeders en vaders kom je eigenlijk alleen het psychische aspect tegen. De verwerking van deze heftige ervaring en de nasleep ervan. Nee, sorry, nu moet ik nogmaals eerlijk zijn. Als ik dokter Google raadpleeg op late gevolgen HELLP-syndroom zie ik dat daar echt al enorm veel onderzoek naar is gedaan. Er zijn echter ook enorm veel moeders die te vroeg bevallen zonder aanwijsbare reden. Zoals bij mij het geval was.

Ik was een kraamvrouw die geen kraamvrouw kon zijn.
Een kraamvrouw die geen tijd kreeg om fysiek bij te komen van mijn bevalling.
Een kraamvrouw die tijdens haar kraamtijd meerdere keren per dag haar beurse lijf in een auto sleepte om haar kindje te bezoeken in het ziekenhuis.
Een kraamvrouw die veel te veel verkeersdrempels over moet met alle hechtingen aan de onderkant.
Een kraamvrouw die weer eens moet denken aan die prachtige artikelen over jezelf laten vertroetelen in je kraamtijd tijdens de rolstoelrit naar de neonatologie. 

Ik heb altijd al een zwakke onderrug gehad maar sinds mijn bevalling kan geen fysiotherapeut er meer wat van maken. Komt dat omdat ik alweer teveel van mijn lijf vroeg zodat ik naar het ziekenhuis kon? En dat litteken aan de onderkant kan soms nog veneinig steken. Hebben die verkeersdrempels toch meer schade berokkend dan ik in eerste instante dacht? En ja, ook mama's die op tijd bevallen kunnen hele vervelende lichamelijke problemen overhouden aan de bevalling. En toch... mijn lijf heeft een hoop "rare" pijntjes en kwaaltjes overgehouden aan mijn bevalling. Pijntjes en kwaaltjes die ik niet zo snel bij andere mama's terug hoor. Ach ja, ik probeer ook maar de positieve kanten in te zien. Die striae is mij tenminste bespaard gebleven!

« Terug

Sluiten