Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

« Terug naar het nieuwsoverzicht

PROTEA-studie: minder longproblemen door inname bacteriedeeltjes na vroeggeboorte?

QR code Protea Studiedinsdag 18 januari 2022

Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben vaker luchtweginfecties en piepende ademhaling in het eerste levensjaar. Voorkomen van deze problemen is beter dan genezen. Dit geldt ook omdat luchtwegproblemen vroeg ik het leven een basis kunnen zijn voor een slechtere longgezondheid later in het leven. De PROTEA-studie onderzoekt of regelmatige inname van een poeder met bacteriedeeltjes deze problemen kan verminderen of voorkomen.

Deze bacteriedeeltjes kunnen in de darmen het afweersysteem trainen. De PROTEA-studie is de afgelopen tijd zorgvuldig voorbereid, zie ook het nieuwsbericht in maart 2021. Care4Neo is vanaf de start betrokken bij deze studie, onze commissie Wetenschap leverde onder andere een bijdrage aan de inhoud van het patiënteninformatiemateriaal (folder, video). Vanaf januari 2022 kunnen ouders zich aanmelden voor deelname met hun te vroeg geboren kind.

Voordat een onderzoek van start kan, moet er veel geregeld worden. Voor de PROTEA-studie is bijvoorbeeld zelfs een nieuwe App gemaakt, genaamd RespiRecord. In de App kunnen ouders van deelnemers heel gemakkelijk bijhouden of hun kind luchtwegklachten heeft. De App is op zo een manier gebouwd dat de basis makkelijk voor andere wetenschappelijk onderzoeken ingezet kan worden, dit scheelt een boel werk voor onderzoekers in de toekomst!

Baby’s uit het hele land kunnen meedoen, mits ze zijn geboren tussen 30 en 36 weken zwangerschap en niet ouder zijn dan 10 weken. Voor deelnemers start de studie als zij tussen de 6 en 10 weken oud zijn, dus aanmelden kan het beste enkele weken na de geboorte gedaan worden. De studie wordt uitgevoerd in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Daarom worden ouders van te vroeg geboren kinderen in de regio Zuid-West Holland actief geïnformeerd over deze studie door hun eigen behandelcentrum. Uiteraard zijn kinderen uit andere regio’s ook welkom om mee te doen.  Meer informatie over het onderzoek kunt u vinden op de website www.proteastudie.nl. In deze video wordt het onderzoek ook kort en duidelijk uitgelegd.

https://informed.plus/SFVG/2021/Protea/1/NL/ztjc2bpS

QR code Protea Studie

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2022

december

november

oktober

augustus

juni

mei

april

februari

januari

Sluiten