Ons telefoon: (010) 737 0256 Ons e-mailadres: info@care4neo.nl

« Terug

Te vroeg geboren baby’s eerder naar huis met sondevoeding en videocontact

Sondevoeding 5.jpg

Kinderen die te vroeg worden geboren en nog niet zelfstandig kunnen drinken, blijven vaak nog een tijd in het ziekenhuis. Ouders hebben een intensieve periode achter de rug, de impact van een vroeggeboorte op ouders is groot. Zij hebben mogelijk stress en onzekerheid ervaren door de plotselinge bevalling en zich misschien machteloos en angstig gevoeld over de gezondheid van hun baby. Deze gevoelens worden versterkt wanneer een prematuur geboren kind bewaakt en/of ondersteund wordt door medische apparatuur. De ouders voelen zich afhankelijk van professionele hulp.

Zelf kunnen drinken

Deze afhankelijkheid neemt af naarmate het ontslag nadert en ouders zelfstandig voor hun kind zorgen. Het zelf kunnen drinken van alle voedingen is een voorwaarde en tevens de grootste belemmerende factor voor ontslag. Prematuur geboren kinderen zijn dan nog neurologisch onvoldoende rijp waardoor zij dit niet kunnen of ze komen conditioneel tekort. Deze kinderen blijven dan langer afhankelijk van sondevoeding. Deze periode van ‘wachten’ is voor ouders best moeilijk, de tijd van grote spanning is voorbij, hun kind is medisch stabiel en ze willen graag naar hun eigen huis.

Oefenen in het ziekenhuis

Toen haar kindje zich bij 31 weken zwangerschap aankondigde, bereidde Shirley zich al voor op een langer verblijf in of vele ritjes naar het ziekenhuis. Dat bleek gelukkig niet nodig omdat St. Antonius Geboortezorg is gestart met een project waarbij premature kindjes met sondevoeding eerder naar huis mogen. “Onze eerste dochter is ook te vroeg geboren en we mochten haar pas mee naar huis nemen toen ze geen sondevoeding meer nodig had”, blikt Shirley terug. “We waren heel blij dat dat dit keer niet hoefde. Het was heel fijn dat we nu veel sneller met zijn allen bij elkaar konden zijn. Thuis, zoals het hoort.” Shirley en haar man oefenden eerst in het ziekenhuis om zelf voeding te kunnen geven door een sonde.

Thuis, zoals het hoort

Vervolgens kregen ze een koffertje met spuitjes en pleisters mee naar huis én een telefoonnummer dat ze 24 uur per dag konden bellen voor vragen en advies. Gespecialiseerde kinderverpleegkundigen van de thuiszorg staan stand-by om thuis een nieuwe sonde in te brengen indien het kind deze er per ongeluk uit zou trekken. Ouders hoeven dit niet zelf te doen of hiervoor terug naar het ziekenhuis.

VideobellenVideobellen en vertrouwen

Het St. Antonius Ziekenhuis is sinds maart 2020 gestart met de pilotfase van PreVOS  (Prematuren Vervroegd Ontslag met Sondevoeding), zoals het zorgpad officieel heet. Als eerste ziekenhuis in Nederland staat het de ouders bij door middel van videobellen. Gerda Stam, verpleegkundig specialist op de afdeling Kindergeneeskunde, ziet en spreekt op die manier Shirley en haar man twee keer per week. “Ik vraag dan hoe het met hen en het kindje gaat, hoe het leren drinken gaat of het kindje voldoende groeit en we maken samen afspraken over het afbouwen van de sondevoeding. Tijdens het videobellen is het kindje ook in beeld en dat is een meerwaarde, zeker als ouders zich zorgen maken en je letterlijk mee kunt kijken om de conditie van het kindje te beoordelen. Dit tweewekelijks contact vindt net zolang plaats totdat het kind alle voedingen zelf drinkt. Voor vragen die niet kunnen wachten mogen ouders 24/7 naar het ziekenhuis bellen”. Dit blijkt echter nauwelijks nodig te zijn. Inmiddels is videobellen meer ‘normaal’ geworden in de zorg, nu het coronavirus ons dwingt om voor innovatieve zorgoplossingen te kiezen.

Het thuis geven van sondevoeding aan premature kindjes past helemaal binnen de visie om zorg waar mogelijk zo dicht mogelijk bij huis of thuis aan te bieden. En het is succesvol!  Gerda: “Ouders waarderen het ontzettend dat ze sneller met hun kindje naar huis kunnen. Doordat ze in het ziekenhuis veel geoefend hebben met het geven van sondevoeding, gaan ze echt met vertrouwen naar huis. Dat is zeker in het geval van een te vroeg geboren kindje extra belangrijk”.

Eigen tempo

Gerda benadrukt dat het zorgpad is ontstaan vanuit een behoefte van de ouders. “Het gaat echt om kindjes voor wie het medisch gezien niet noodzakelijk is om in het ziekenhuis te blijven. Alleen het drinken lukt nog niet, wat soms voor druk zorgt. Dankzij PreVOS kunnen kinderen op hun eigen tempo zelfstandig leren drinken. Dat geeft veel meer rust.” Moeder Shirley beaamt dit. “In het begin was het even spannend, maar het feit dat we 24/7 het ziekenhuis konden bellen voor advies voelt erg veilig. En dat je dit in je eigen vertrouwde omgeving kunt doen is veel fijner; thuis gaat het toch allemaal een stuk relaxter.” Baby Noa deed het goed en was vrij snel van de sondevoeding af.

Dankzij PreVOS kunnen kinderen op hun eigen tempo zelfstandig leren drinken. Dat geeft veel meer rust.

BrodyThuis genieten

Ook moeder Dominique is enthousiast: "Een spannende tijd is een zwangerschap en bevalling sowieso, laat staan in deze gekke coronatijd! In maart 2020 is onze Brody Djace gehaald door middel van een keizersnede, eerder dan verwacht en dat maakte hem dan ook een rand-prematuurtje met behoorlijk prematuur gedrag. De kleine weigerde te drinken.” De ouders bleven een week in het ziekenhuis met Brody en kregen de kans om het geven van sondevoeding te leren. Mocht het zelf lukken dan konden thuis sondevoeding geven. Ze konden vanuit huis altijd aan de bel trekken. “Wij waren allang blij dat we naar huis konden met ons zoontje en dat we dan echt als gezin konden gaan genieten!”

Grote winst

Gerda: “Ouders krijgen niet alleen een praktische training over sondevoeding geven, maar ook informatie over wat het betekent om een nog kwetsbaar kindje mee naar huis te nemen. Daarnaast informeren wij ouders onder andere hoe zij herkennen of hun kindje ziek is, hoe je een teveel aan prikkels kunt beperken en hoe op een veilige manier hun baby te leren drinken.” Inmiddels is de pilotfase voorbij.

Gemiddeld 9 dagen eerder naar huis, een grote winst voor kind en ouders

Na het voorzichtig opstarten zijn inmiddels 41 prematuur geboren kinderen eerder naar huis gegaan met PreVOS. Zij gingen gemiddeld 9 dagen eerder met ontslag en het heeft niet geleid tot een heropname. Een grote winst voor kind en ouders!”

“We zouden het ouders die het aandurven na de training ook zeker aanraden”, aldus de moeder van Brody.

Dit verhaal is afkomstig uit de mei-editie van Kleine Maatjes

« Terug

Sluiten